Finálové pořady v kategorii Dokument

12. březen 2018

Kategorie Dokument je národní kategorie, do které bylo možné přihlásit rozhlasový dokument vytvořený v České republice s maximální stopáží do 60 minut, odvysílaný českým vysílatelem v období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017. Celkem bylo přihlášeno čtyřicet jedna dokumentů. Do finálového výběru postoupilo sedm z nich.

Finálové pořady

1. Slyšet se jinak | Autor: Eliška Blauberová

Jakou sílu mají slova? Co se skrývá za pichlavými větami, které svým blízkým i sami sobě denně věnujeme? Jak porozumět našim malým vnitřním bouřím? Radiodokument o metodě nenásilné komunikace. Zvukové obrazy zpřítomňují emoce i cesty, jak je možné pracovat s negativitou.

2. Nejkrásnější dveře v moci úřední | Autor: Květa Přibylová

Spletitý příběh jedněch pražských domovních dveří s dvěma slunci, kterým náhle zmizel jejich dům. Skrze autorčino pátrání po osudu vrat i stavby se odkrývá problém spekulativního ničení starých domů stojících na lukrativních pozemcích. Čím hlouběji se do kauzy noříme, tím složitější se jeví. Zůstávají domněnky, otázky, úřední listiny a protiřečící si úředníci. A někde, snad, i nejkrásnější vrata.

3. Hlasy, které slyším | Autor: Hana Sedláková

Jsou lidé, co slyší hlasy, které ostatní neslyší. Patří k nim i Majka Hodaňová z Brna. Jaký je vlastně život s hlasy? Co přináší? A co naopak bere? Dokumentárně zpracovaný životní příběh jednapadesátileté ženy, která od tří let slyší hlasy.

4. Praha v kostce | Autor: Stanislav Abrahám

Zvuková mozaika o pražské dlažbě a kočičích hlavách, jejímž dějem se proplétají dvě základní linie. Vzdělávací, která čerpá z rozhovorů s bývalým památkářem či dlaždičským mistrem, a performativní, kterou nás provází sám autor pořadu v roli zvukového umělce při jeho intervencích do městského veřejného prostoru.

5. Dobrá vůle – Sraz ulice | Autor: Jan Gogola ml.

Kam jsme chtěli dojít a kam jsme došli? Sraz kluků z ulice: osobní i společenská inventura posledních 30 let. Režisér, dramaturg a pedagog FAMU Jan Gogola ml. strávil dětství na uherskohradišťském sídlišti, které si jako asi 15členná parta proměnila v prostor každodenních dobrodružství. Intenzita této zkušenosti se ukázala být tak silná, že
letos, jako 45letí muži, budou mít už 10. ročník srazu kluků z ulice. Na setkání v roce minulém přišel Jan Gogola i s mikrofonem.

6. Dobrá vůle - Roztančená oficína | Autor: Jan Hanák

O jeho kadeřnictví se dá s jistou nadsázkou říct, že jde o nejoblíbenější brněnskou zpovědnici. Spojuje v sobě kadeřnického génia, mnicha, manžela, mima, aktivistu,
otce, galeristu, dědu, roztančenou oficínu a klidný pohled. Jako mladíček se zasloužil o Oscara pro Amadea, byl pozván do Hollywoodu, místo toho mu bylo souzeno Brno a nakonec sláva v kadeřnické Paříži. Všeho ale do času. Dokument jako zpověď Jana Špilara.

7. Berka se rozhodl zemřít | Autor: Martina Pouchlá

„Když přemýšlím, co tady po mě zůstane, napadá mě paralela se zabíjením ovcí. Co po nich zůstane? Maso, kosti. Nemyslím, že něco víc. Jsou situace, kdy má člověk právo sáhnout si na život? A jakou zodpovědnost za takové rozhodnutí nese?“

Berka žije s přítelkyní na vesnici, kde chovají ovce. Sám se s oblibou v nadsázce popisuje jako blázen, psychopat a šílený vrah zvířat. V březnu 2017 publikuje na blogu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč se chystá odejít. Jeho nic netušící kamarád přijíždí po několika měsících k Berkovi domů. Tak jako každý rok, i letos má Berka zabíjet ovce na maso. Ondřej mu asistuje a dozvídá se o jeho fatálního plánu.

autor: mav
Spustit audio