Petr Nováček

22. listopad 2023

15. 7. 1946

Novinář a komentátor

Do Síně slávy Českého rozhlasu uveden v roce 2015

Vystudoval historii na FF UK. Jako novinář působil v Zemědělských novinách, po sametové revoluci v MF Dnes, Týdnu. Brzy se stal vyhledávaným odborníkem na domácí politickou scénu. V roce 1999 přijal nabídku Českého rozhlasu na post vnitropolitického komentátora. S Janem Pokorným rovněž moderoval pořad Radiofórum

Prosadil se zejména výtečnými znalostmi české politické scény včetně detailů, které získával z důvěrných zdrojů, ale nikdy jich nezneužil. Jeho důvěryhodnost a objektivitu oceňovali jak samotní politici, tak především posluchači. Podstatným rozměrem Nováčkovy komentátorské činnosti byla jeho erudice vystudovaného historika. Ta mu poskytovala potřebný širší kontext, a zároveň nezbytný odstup od efemerních jevů ve prospěch postihnutí obecnějších obrysů aktuální situace i tendencí jejího směřování.

Jeho komentáře se pravidelně objevovaly v tištěných periodikách (Lidové noviny, Týdeník Rozhlas), byl zván do vysílání České televize.

Petr Nováček je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky a novinářské ceny Opus Vitae udělované Nadací Český literární fond. V roce 2020 obdržel Medaili Za zásluhy.

autor: Milan Pokorný
Spustit audio