Finálové pořady v kategorii Drama

12. březen 2018

Kategorie Drama je národní kategorie, do které bylo možné přihlásit původní rozhlasové drama, adaptaci nebo dramatizaci, vytvořené v České republice s maximální stopáží do 60 minut, odvysílané českým vysílatelem v období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017. Celkem bylo přihlášeno sedmnáct rozhlasových děl. Do finálového výběru postoupilo šest pořadů.

Finálové pořady

1. Spalovač mrtvol | Autor: Ladislav Fuks, Lenka Veverková | Režie: Aleš Vrzák

První rozhlasová dramatizace slavného románu Ladislava Fukse z roku 1967. Hra o tom, jak se z obyčejného, spořádaně žijícího člověka, milujícího svou rodinu, hudbu a umění, stane netvor, který dokáže bez mrknutí oka likvidovat nejen svoje nejbližší. Navíc s pocitem, že zachraňuje svět. Život zaměstnance pražského krematoria Karla Kopfrkingla se začne vychylovat ve chvíli, kdy ho přijde navštívit dávný přítel Willi Reinke se svou ženou Ernou, nadšení přívrženci Hitlerova režimu a fanatici nekompromisních změn ve prospěch šťastné budoucnosti lidstva. Chytrá, rafinovaně vedená a vytrvalá manipulace dokáže člověka dovést k nečekaným činům odporujícím jeho původnímu přesvědčení. Režisér Aleš Vrzák pojednal inscenaci jako zvukově-hudební „baladu“, která zesiluje nálady a zlomové okamžiky a nabízí obrazy a významy jdoucí v druhém plánu za základním příběhem.

2. Valentýnův první den na Zemi | Autor: Klára Vlasáková | Režie: Petr Mančal

Neobvyklé vyprávění o setkání se smrtí. Za hru získala autorka v roce 2016 čestné uznání v soutěži Prix Bohemia Autor za citlivé a pro dětské publikum vstřícné zpracování silného
tématu.

Dvanáctiletý Valentýn si vždycky myslel, že umírají jen staří a nemocní lidé. Jaké je jeho překvapení, když mu tatínek jednoho dne oznámí, že na druhou stranu bude muset převést stejně starou Elišku. Valentýn totiž není jen tak obyčejný kluk. Jeho rodiče se starají o to, aby lidé na Zemi odešli v pravý čas, a on po nich jednou bude muset chtě nechtě převzít toto nelehké poslání. Ze znuděného a věčně otráveného kluka se stane někým, kdo chápe smysl svého budoucího řemesla.

3. Hilda | Autor: Marie N´Diaye | Režie: Vít Vencl

Paní Lemarchandová potřebuje služku a paní na hlídání. Bude to Hilda. Ale Lemarchandová
chce i Hildino přátelství, celý její život a iluzi možné rovnosti. Jak jinak se dá snést, že vám někdo slouží? V mrazivé, do absurdity dovedené dramatické grotesce si paní Lemarchandová obsedantním způsobem nárokuje celou bytost své služebné Hildy. Hra s černým humorem otevírá témata, jako je manipulace s druhým člověkem, ovládnutí jeho postojů, vnucování své představy štěstí někomu, kdo o něj nestojí. Začarovaný kruh, ze kterého není úniku. Popisuje monstrózní fantomy uvnitř nás. Jedná se totiž o strategickou
hru ztráty a změny identity, ve které se Hilda stane projekčním plátnem pro touhy Madame Lemarchandové, bohaté ženy depresivní kvůli nesplněným ambicím. Ta se metodicky pokouší manipulovat i s oponentem Frankem, Hildiným mužem, a postupně ho získávat na svou stranu.

4. Třináct | Autor: Jaroslav Hejnic | Režie: Martina Schlegelová

Jak se během několika dnů naučit líbat, abyste se v den D neztrapnili před holkou svých snů? Jak přesvědčit ustrašené rodiče, že můžete jít ven? A co si vlastně vzít na sebe? O tom vypráví rozhlasová hra Třináct. Autentická a živě zpracovaná hra o teenagerech zaujme především svou formou vyprávění. Hra získala první místo soutěže Prix Bohemia Radio Autor 2016 v kategorii původní rozhlasová hra pro děti.

5. Terapie tmou | Autor: Andrea Jarošová, Kristina Májová | Režie: Andrea Jarošová, Kristina Májová

Z původně staré tibetské techniky yangtig, při níž pobyt ve tmě fungoval jako příprava
na smrt, se v dnešní době stal „populární fenomén“. Není divu, že o něm svým čtenářům chce přinést reportáž i lokální nízkonákladový časopis Naše dny, ve kterém pracuje Marek Lichý, hlavní hrdina rozhlasové komedie s příznačným názvem Terapie tmou.

Kdyby Marka do tmy nevehnala práce (a souhra okolností), asi by pobyt v ní nikdy nepodstupoval. Od terapie nic nečeká, jenže, jak říká nevyzpytatelný provozovatel terapie
Vrážel, „tma si Marka zavolala“ a „každý v ní prožije to, co potřebuje“.

Autorky Terapie tmou, filmové scenáristky Andrea Jarošová a Kristina Májová, s textem
uspěly v soutěži Prix Bohemia Radio Autor. Rozhlasová inscenace vznikla v rámci cyklu
debutů Hry nové generace a obě autorky dostaly příležitost si svůj text také režírovat.

6. Proč kuchyň? | Autor: Peter Handke | Režie: Aleš Vrzák

Jako volný proud vzpomínek, úvah, citátů, postřehů i poetických obrazů působí divadelní
text rakouského dramatika Petera Handkeho Proč kuchyň? Střídají se v něm písně, recitativy, dialogy nebo krátká vyprávění, kterým autor neurčuje žádné mluvčí, natož postavy. Inscenátorům tak dává téměř neomezené možnosti výkladu i uchopení. Pro Handkeho je kuchyň zvláštní „meziprostor“, ve kterém se protíná minulost a přítomnost, soukromé a veřejné, vnější a vnitřní svět. Prostřednictvím autorových vzpomínek a představ sem vstupují jeho rodiče, prarodiče i děti, stejně jako věci, vůně, chutě a sny. Abstraktní hudebněpoetická kompozice vznikla pro letošní Rakouský rok na Vltavě.

autor: mav
Spustit audio