Jak slyšet film? Cinefilní nadšení lze vyjádřit i přes rádio

19. březen 2018

Jak vést filmový magazín a kritiku v rozhlase? Jak mluvit v rádiu o filmu? Co všechno je filmová tvorba? O tom budou na Prix Bohemia Radio ve čtvrtek 22. března od desíti hodin dopoledne diskutovat  osobnosti z rádií, kteří mají s tvorbou rozhlasových filmových pořadů bohaté zkušenosti.

Každý z nich pracuje na jiném formátu filmové kritiky, vytváří rozhlasovou tvorbu odlišně a i jejich hlasové projevy se výrazně liší. Diverzita těchto mužů se objevuje také v jejich dalších aktivitách, souvisejících s propagací filmu samotného.

Do debaty se zapojí redaktoři filmově-kritického pořadu Čelisti Radia Wave Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Své dotazy budete moci směřovat na moderátora Reflexe! Film z Vltavy Pavla Sladkého. Jako moderátora a lektora na něj můžete často narazit například na festivalu v Karlových Varech či na Letní filmové škole Uherské Hradiště.

Dalším debatujícím bude klíčová osobnost nejen slovenské filmové kritiky, ale i osvěty kvalitního filmu Peter Konečný, který se aktivně angažuje hned na třech platformách: filmový portál kinema.sk, pořad Filmopolis Rádia FM, videoblog Screener deníku SME.

Součásti panelu bude prezentace tvorby diskutujících a aktivně se zapojí i publikum. Po debatě bude následovat soutěž, jejíž náplní bude uhádnout zvukové ukázky z filmů. Účastníci budou hádat „hlášky“ (pasáže z kultovních filmů, části dialogů a monologů), hudbu (kultovní soundtracky) a zvuk (nejnáročnější část, jen zvuk bez hudby a dialogů).

Panelovou diskuzi  budou ve Filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého moderovat Marek Čermák, doktorand na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty  Univerzity Palackého  a Katarína Budajová, studentka na téže katedře a moderátorka filmového magazínu na studentském rádiu UP AIR.

autor: Karolína Foitlová
Spustit audio