To je pravda, napsala. Dokuseriál o nacistech na Měsíci, chemtrails i vašem vlastním konspiračním já

24. září 2022

Ochrání vás pití bělidla před covidem? Přiletí, nebo nepřiletí vrtulník, když zneškodníte chemtrails octem? Snaží se nám média zatajit důležité informace o genocidě, která na lidstvu právě probíhá? A překáží důchodci naší vládě, protože „ví víc“?

Tereza Reková ve čtyřdílném dokuseriálu „To je pravda, napsala“ zkoumá, co je to manipulace, dezinformace, hoax, konspirační teorie, a jak je poznat. Průzkumy totiž ukazují, že např. v souvislosti s covidem každý druhý Čech nějaké dezinformaci uvěřil. Z mnoha stran slyšíme: „Pravda je to, co si můžeš ověřit na internetu.“

Jenže jak můžeme vědět, že zdroje, podle kterých si informace ověřujeme, jsou pravdivé? Do Bohemia Prix je přihlášen první a čtvrtý díl cyklu. V prvním dílu začíná celé pátrání Rekové po tom, co je pravda a co je blud. Společně se svou babičkou zkoumá řetězové emaily, které seniorům zaplavují schránky, a ve většině případů šíří nenávist a strach.

Čtvrtý díl seriálu zkoumá téma konspirací a Reková se v něm vydává za poznáním pravdy do psychiatrické nemocnice a setkává se i s vlastním konspiračním alter egem. Tento díl uzavírá celou sérii i pátrání Rekové. Tak poslouchejte, než to smažou.

Připravila: Tereza Reková

Kompletní čtyřdílný audioseriál To je pravda, napsala najdete ZDE.

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 10. října 2022 | 12:30 – 13:00
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Spustit audio