Karbon. Podcastová série, která se věnuje různým tématům souvisejícím s klimatickou krizí

23. září 2022

První česko-německý klimapodcast. V čem se liší pohled Čechů a Němců na změnu klimatu? Jaká témata rezonují a o čem se naopak příliš nemluví? Jak se v budoucnu promění energetika? Jakou péči vyžaduje naše krajina? Čím může přispět každý z nás – a kde už jsou potřeba systémové změny?

Na ploše dvanácti dílů se podcastová série věnuje různým tématům souvisejícím s klimatickou krizí. Necháváme nahlédnout do společenské diskuze na dané téma ve dvou sousedních zemích. Snažíme se poukazovat na systémové nedostatky, ale představujeme také pozitivní příklady z praxe, které mohou posluchače inspirovat.

Mezi témata podcastu patřila například jaderná energetika, potenciál obnovitelných zdrojů, zemědělství a krajina, spravedlivá transformace uhelných regionů či otázka, do jaké míry může klimatickou změnu ovlivnit každý z nás.

Hosty podcastu jsou přední odborníci a odbornice na daná témata z obou zemí, zástupci občanské společnosti nebo například komunální politici. Pozvání přijali například Claudia Kemfertová z Německého hospodářského institutu (DIW), Dieter Gerten a Leonie Wenzová z Postupimského institutu pro výzkum dopadů změny klimatu (PIK Potsdam), Karsten Rinke z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí (UFZ Leipzig), z Česka pak například ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková či Zuzana Harmáčková z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (Czechglobe).

Podcast vzniká pod hlavičkou Radio Prague International ve spolupráci s Heinrich-Böll-Stiftung Praha.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 13. října 2022 | odpolední blok 12:00 - 12:20
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Podcast
Název: Karbon
Autoři: Filip Rambousek, Štěpán Vizi 
Název instituce: Radio Prague International / Český rozhlas
Jazyk prezentace: český

Spustit audio