Kavárna, která přináší jedinečný zážitek i pomoc nevidomým

12. říjen 2022

Kavárna POTMĚ přijela zase po roce do Olomouce. Vychutnat si v ní můžete nejenom skvělou kávu, ale v rámci festivalu Prix Bohemia Radio si poslechnout i některé podcasty.

Jde o ojedinělý koncept, který vznikl pod Českým rozhlasem už v roce 2006 a pomáhá nevidomým lidem. „V této kavárně se běžní lidé dostávají do stejného světa, v jakém jsou lidé se zrakovým postižením. To znamená, že nevidomí zůstávají nevidomými a lidé, kteří přicházejí do kavárny, se také stávají nevidomými. Je to o tom spojit tyto dva světy a ukázat lidem, jaké to je pro nevidomé žít v běžném světě,“ říká Paulína Mária Čulíková, jedna z nevidomých, která kavárnou provází.

Kavárna POTMĚ v Olomouci

Před vstupem do kavárny si odložíte kabelku, kabát nebo jakékoliv věci, které by mohly vydávat světlo do boxu, který je součástí kavárny a je na klíč. V kavárně totiž nic nepotřebujete. Na chvilku se tak v tomto rychlém světě zastavíte a budete off-line. Potom se seznámíte s tím, jak to v kavárně funguje, a vytvoříte si skupinku po čtyřech lidech, se kterou i potom sedíte u stolu. Ještě před kavárnou se rozdají žetony, které jsou takovým interním platidlem. „Jeden nápoj, jeden žeton. Když by se vám nějaký žeton někam zakutálel nebo spadl, nehledejte ho, v té tmě byste ho stejně nenašli,“ doplňuje Čulíková.

Čtěte také

Se svojí skupinkou čtyř lidí se seřadíte do vláčku, chytnete se za rameno a začíná cesta do tmy kavárny. U vstupu jsou dvoje zásuvné dveře, které fungují k eliminaci světla zvenku. Poté, co jimi se svou skupinkou seřazenou do vláčku projdete, ocitnete se v naprosté tmě. Když by se trochu pozměnila fráze z Rákosníčka, je to tma hustá tak, že by se dala krájet. Váš slabozraký nebo nevidomý průvodce vás dovede ke stolu, usadí vás na lavici bez opěradla a na závěr se vás přijde zeptat na to, co si v kavárně dáte. V kavárně sedíte tak dlouho, jak se tam cítíte příjemně. Když chcete z kavárny odejít, přijde za vámi nevidomý průvodce a odvede vás zpátky k východu.

Kavárna POTMĚ v olomouci

V rámci festivalu Prix Bohemia Radio si můžete jít do kavárny poslechnout třeba nějaký podcast. Například v pondělí se kavárnou rozléhal první díl nového podcastu Radia Wave Rituál. „Rituál je thriller, u kterého by se posluchači mohli a měli bát. Je to příběh o čtyřech mladých lidech, dvacátnících, které spojuje tragédie, která se jim stala kdysi dávno v dětství,“ uvedla podcast Barbora Šichanová, šéfredaktorka Radia Wave. V Kavárně POTMĚ bude ještě v rámci Prix Bohemia Radio v úterý od 15 do 16 hodin poslech vysílání Českého rozhlasu Plus s paní Zuzanou Čaputovou nebo ve středu od 17 do 18 hodin poslech podcastu Dana Bárty.

Láká vás Kavárnu POTMĚ v Olomouci navštívit? Potom přijďte na Horní náměstí v Olomouci kdykoliv mezi 9. a 20. hodinou. Kavárna bude na Horním náměstí až do čtvrtka. Svou návštěvou navíc přispějete na pomoc dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením. Tak přijďte, tento jedinečný zážitek rozhodně stojí za to!

Spustit audio