Kdo natočil nejlepší reportáž? V soutěži je dvanáct příspěvků

16. březen 2018

Druhý den mezinárodního festivalu Prix Bohemia Rádio se uskuteční veřejný poslech a diskuze, kde se bude vyhlašovat cena o nejlepší reportáž. Mezinárodní kategorie je určena rozhlasovým reportážím, které musely splnit několik podmínek.

Příspěvek nesměl být delší než 10 minut a zároveň musel být odvysílán v období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017 na území tzv. Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska nebo na území přizvaných vysílatelů, tedy Rumunska a Německa.

Tento rok se přihlásilo dvaadvacet účastníků z Česka a osm ze zahraničí. Automaticky se tak do dalšího kola dostalo všech osm zahraničních příspěvků. Český rozhlas budou reprezentovat celkem čtyři reportáže.

Témata, na rozdíl od minulého roku, jemuž vládla uprchlická krize, jsou různorodá, a návštěvník se tak může těšit na pestrost příspěvků. V těch zahraničních se reportéři věnovali například vojákům v Afganistánu, bezdomovcům v Maďarsku, nebo kinu v Polsku. Také si můžete poslechnout, jak probíhá hodina češtiny v Sasku.

Z českých příspěvků byla vybraná například práce Jana Hergeta, který zachycuje práci lékařů v nemocnici Motol. Během reportáže jsou posluchači svědky záchrany života pacienta, který spadl do kolejiště metra. Jan Suchan se zase snaží posluchačům přiblížit malý fotbal, v němž Češi patří k mistrům světa, a který v Česku existuje již sedmdesát let.

Reportáže můžete slyšet v úterý 20. března 2018 v Uměleckém centru Univerzity Palackého, kdy odborná porota vybere vítěze této kategorie. Celý program začíná v 9:30.

Kdo postoupil do výběru v kategorii Reportáž, se můžete podívat ZDE.

autor: Renáta Daniová
Spustit audio