Která dramata získají cenu Prix Bohemia Radio? Rozhodne pětice odborníků

10. říjen 2023

Režiséři, tvůrci, dramaturgové, vítězové prestižních cen za rozhlasové projekty. O tom, která dramata si odnesou ocenění Prix Bohemia Radio, rozhodne pětičlenná odborná porota složená z tuzemských a zahraničních odborníků.

Eva Blechová

O osudu přihlášených dramat tak rozhodne například Eva Blechová. Je autorkou rozhlasových dokumentů a her. Hra ”Pro Patria Mori”, připravená ke 100. výročí 1. světové války, byla oceněna na Prix Bohemia a na Prix Marulić 2016. Adaptace románu Iana McEwana “Skořápka” získala třetí místo na Prix Bohemia Radio 2021 a byla mezi třemi finalisty mezinárodní soutěže “BBC Audio Awards” ve stejném roce.

Eva absolvovala doktorské studium na Katedře autorské tvorby a pedagogiky DAMU u profesora Ivana Vyskočila a studium psychologie a managementu v Paříži. Dříve pracovala jako ředitelka kabinetu ministra zahraničí a obrany nebo jako konzultantka strategie firem ve společnosti McKinsey & Company. V roce 2022 vydala knihu “Divoké nápady v bezpečném prostředí” na téma rozvoje týmové tvořivosti. Žije střídavě v Praze a v Londýně.

Kevin Brew

V odborné porotě zasedne také Kevin Brew, který pracuje jako rozhlasový producent na irské RTÉ v sekci Drama On One, kde se věnuje dramatickým, dokumentárním a uměleckým pořadům. Podílel se na tvorbě audioknihy Digging For Fire (Hledači ohně), která v roce 2022 získala zvláštní uznání v kategorii Hudba na Prix Europa. V roce 2017 spolupracoval na krátké hře Flight Risk (Nebezpečí útěku), založené na zkušenostech žadatelů o azyl v Irsku, a složil k ní hudbu. Nedávno pracoval jako producent na hře Marconi & Me (Marconi & já) režisérky Zoë Comyns, která získala třetí cenu v kategorii Drama na Prix Marulić (2023). Kevin produkoval a režíroval rozhlasové hry autorů jako Eimear McBride, David Zane Mairowitz, Kevin Barry, Siobhán Mannion, Michael West, Rosaleen McDonagh a Danielle McLaughlin.

O vítězích 39. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Mezi jeho vlastní rozhlasové pořady patří série Sound Stories (Zvukové příběhy) o zvuku a imaginaci a série Mixtape založená na archivních nahrávkách. Hostoval jako lektor zvukového designu, herectví pro mikrofon a rozhlasové dramatické tvorby mimo jiné na Queen's University v Belfastu. Vedl také workshopy pro rozhlasovou dramatickou skupinu EBU ve Stockholmu (2014) a v Praze (2016).

David Drábek

Dramatik, režisér a od sezóny 2018/19 kmenový režisér Městských divadel pražských, David Drábek. Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, obor filmová a divadelní věda. Na univerzitě založil spolu s Darkem Králem divadelní Studio Hořící žirafy, které se specializuje na žánr moderního kabaretu. Režíroval v mnoha českých divadlech včetně Národního divadla a Divadla na Vinohradech, v letech 2005–2007 byl stálým režisérem pražského Divadla Minor. Od roku 2009 byl osm let uměleckých šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové. V roce 1995 obdržel Cenu Nadace Alfréda Radoka za nejlepší hru roku za text Jana z parku a v roce 2003 totéž ocenění za text Akvabely, jenž získal později titul Nejlepší Česká hra roku 2005. Jeho hra Náměstí bratří Mašínů získala druhé místo v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka 2007, aby se v roce 2009 stala Českou hrou roku v rámci udílení Cen Alfréda Radoka. Hra Jedlíci čokolády se stala Českou hrou roku 2011. David Drábek dramatik se řadí mezi nejvíce uváděné a překládané autory, jako režisér patří k tvůrcům s nepřehlédnutelnou imaginací.

Marek Kundlák

Pětici porotců doplní Marek Kundlák, divadelní, rozhlasový, hudební a literární tvůrce. Vystudoval dramaturgii a režii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, věnuje se divadelní a rozhlasové režii a dramaturgii, tvorbě hudby, psaní a propojování těchto umění. Pracoval jako projektový manažer opery Slovenského národního divadla. V současné době pracuje ve Slovenském rozhlase jako hudební dramaturg literárně-dramatického oddělení a externí režisér.

Ladislav Železný

V Českém rozhlase se Ladislav Železný od roku 2008 zabýval rozvojem zvukového designu pro rozhlasové hry a literární tvorbu. V současné době pracuje jako hudební dramaturg v TS Hudba se zaměřením na nekonvenční hudbu a experimentální rozhlasovou tvorbu. Kurátoruje projekt R{A}DIO{CUSTICA}, kde také realizuje speciální koncertní eventy, živé přenosy, nebo záznamy koncertů a připravuje pořad Radioateliér s jeho exklusivní premiérovou řadou PremEdice Radioateliéru, vše pro stanici Český rozhlas Vltava. Již několikátý ročník se také podílí na jednom z největších mediálních mostů “Art’s Birthday – Euroradio Ars Acustica Special Evening”, který je součástí globálního konceptuálního svátku Art’s Birthday, tedy oslav Narozenin umění.

Za dobu jeho působení v Českém rozhlase získaly rozhlasové hry, na kterých se podílel, nebo jeho hudební a dramaturgické počiny mnohá ocenění u nás (Prix Bohemia) i v zahraniční (Prix Marulič, Grand Prix Nova, Palma Ars Acustica, Phonurgia Nova, Prix Italia, Prix Europe, Karl-Sczuka-Preis). Mimo rozhlas se profiluje jako autor zvukových instalací a intermediální tvořič.

Spustit audio