Malí zvukoví designéři vytvořili v Pevnosti poznání originální pohádku

11. říjen 2022

Prix Bohemia Radio má v rámci svého čtyřdenního poslechového maratonu doprovodný program i pro malé posluchače.

Jana Rychterová a Jirka Kohout, moderátoři Rádia Junior si při této příležitosti připravili interaktivní zvukově písničkové pásmo, speciálně napsané pro 38. ročník Prix Bohemia Radio, s názvem Kdo ukradl pohádku?

Jana Rychterová s dětmi v olomoucké Pevnosti poznání

V divadelním představení se děti sice nedozvěděly, kdo tu pohádku ukradl a kam vlastně zmizela, ale prostřednictvím dvou lehce zmatených a trochu popletených moderátorů měly možnost nahlédnout do rozhlasové kuchyně zvukových mistrů Ropáků – na pódiu vytvářely zvuky kopyt, deště, jedoucího kočáru nebo lesních zvířat, staly se tak samy tvůrci jedné úplně nové pohádky.

Děti během dopoledne vytvořily zvukovou pohádku

Mohly slyšet, co se zvukem dokáže vykouzlit pár sestřihů a prostřihů, a to přímo na místě v reálném čase, a jak se z relativně smysluplné pohádky může rázem stát pohádka absolutně zmatená a i dost legrační.

Kdo pomůže vytáhnout řepu v podání pana učitele?

Děti ze základních olomouckých škol Svatoplukova a Slavonín samy pak zahrály i pohádku O veliké řepě bez jakýchkoliv předchozích příprav, jen v čiré improvizaci. S Janou se při zpívání písniček protáhly a zatančily si.

Jana Rychterová a Jirka Kohout, moderátoři Rádia Junior

Děti ze druhých, čtvrtých i pátých tříd a jejich učitelé se velmi dobře bavili a rozhlasoví matadoři Jana a Jirka milou a zábavnou formou dětem i jejich dospělým doprovodům ukázali, jak se v rozhlase pracuje se zvukem, fantazií, představivostí a moderními technologiemi. Kdo ví, třeba si někteří z nich nakonec cestu k rádiu najdou.

autor: Magda Holubová
Spustit audio