Milí rozhlasoví přátelé a vážení podporovatelé kvalitní kultury!

6. říjen 2022

Dnešní doba je zcela vizuální: kdo nepracuje s fotografií a s videem, jako kdyby neexistoval. Sociální sítě ani neumožňují samostatně uložit zvukový pozdrav či nahrávku. Jako kdyby samostatný zvuk či slovo neexistovalo. A s tím souvisí i degradace slovních sdělení, slovy jen plýtváme a odnaučili jsme se i poslouchat.

Každý seriózní herec, který má zkušenosti s divadlem a s prací před rozhlasovým mikrofonem, vám potvrdí, že právě divadlo a s ním související mluvené slovo je skutečným základem herecké práce.

Je tedy logické, že vedle pravidelných divadelních Cen Thálie vyrostla Thálie sice mimořádná, ale zcela kopírující pečeť kvality hluboké herecké tvořivosti a solidní umělecké práce – Thálie rozhlasová.

A s tím souvisí i letošní novinka: poprvé letos, v roce 2022, budou vítězové rozhlasové Thálie získávat úplně stejnou skleněnou vázu jako kolegové na jevišti Národního divadla v Praze. I to je potvrzení, že se rozhlas zařadil napevno do velkých hereckých Thálií!

Přeji rozhlasové Thálii, společně se skleněnou vázou Bořka Šípka, ať dále bojuje na poli nelehkého bojiště: jako obranář kultivace českého jazyka, skutečné práce se slovem, s textem – proti povrchnosti a zneužívání a podceňování slovních sdělení. Je to nekonečný a nelehký boj, který asi nejde vyhrát – dá se jen bojovat!

Ondřej Kepka, herec a režisér, prezident Herecké asociace

autor: mav
Spustit audio