Nejlepší rozhlasové drama loňského roku? O vítězství se utká šest děl

18. březen 2018

Poslechový den rozhlasové kategorie Drama se uskuteční ve středu 21. března od půl desáté dopoledne do půl sedmé večer ve Filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého na Univerzitní 3. Poté porota vyhlásí jednoho vítěze z šesti postupujících.

První rozhlasová dramatizace, kterou si budete moci poslechnout, je adaptací slavného románu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol z roku 1967 v úpravě Lenky Veverkové a v režii Aleše Vrzáka. Hra vypráví o tom, jak se obyčejný spořádaný člověk pomalu mění na strašlivého netvora, který je schopen zničit i svou vlastní rodinu. A to s pocitem, že pro svět koná jen to dobré.

Další nominovaná hra Kláry Vlasákové je spíše neobvyklé vyprávění o hranici mezi životem a smrtí. Režie se ujal Petr Mančal. Za příběh Valentýnův první den na Zemi získala autorka v roce 2016 čestné uznání v soutěži Prix Bohemia Autor za citlivé a pro dětské publikum vstřícné zpracování silného tématu.

Hra s černým humorem otevírající téma manipulace s druhým člověkem, ovládnutí jeho postojů a vnucování své představy štěstí někomu, kdo o něj nestojí, je drama Marie N´Diaye Hilda v režii Víta Vencla. Autorka se v něm zabývá monstrózními fantomy skrytými uvnitř každého z nás.

Mezi šest nominovaných také postoupilo drama Jaroslava Hejnice Třináct v režii Martiny Schlegelové. Autentická a živě zpracovaná hra o teenagerech zaujme především svou formou vyprávění. Hra získala první místo soutěže Prix Bohemia Autor 2016 v kategorii původní rozhlasová hra pro děti.

Z původně staré tibetské techniky yangtig, při níž pobyt ve tmě fungoval jako příprava na smrt, se v dnešní době stal populární fenomén. Není divu, že o něm svým čtenářům chce přinést reportáž i lokální nízkonákladový časopis Naše dny, ve kterém pracuje Marek Lichý, hlavní hrdina rozhlasové komedie s příznačným názvem Terapie tmou, jejíž autorkami a zároveň režisérkami jsou Andrea Jarošová a Kristina Májová.

A jako poslední si budete moci poslechnout divadelní text rakouského dramatika Petera Handkeho Proč kuchyň? Prostřednictvím autorových vzpomínek a představ sem vstupují jeho rodiče, prarodiče i děti, stejně jako věci, vůně, chutě a sny. Abstraktní hudebně-poetická kompozice vznikla v režii Aleše Vrzáka pro letošní Rakouský rok na Vltavě.

Hry bude hodnotit zkušená porota v čele s předsedou, známým českým divadelním režisérem Štěpánem Páclem.

Cenu předá Ilinca Stihi, divadelní režisérka z Rumunska, která vyhrála třetí místo, cenu UNICER v kategorii nejlepší drama na new yorském festivalu se svou hrou Suzana. Od roku 2013 je také členkou poroty na tomto mezinárodním rozhlasovém festivale.

autor: Karolína Foitlová
Spustit audio