Nejzajímavější momenty festivalu Prix Bohemia Radio 2022

10. únor 2023

Festival Prix Bohemia Radio v roce 2022 znovu rozvířil podzimní kulturní dění v Olomouci. Posluchačské sály zaplnili fanoušci rozhlasové a podcastové tvorby.

Letošní soutěžní dokumenty se pokusily rozkrýt konspirační teorie i podstatu lidského štěstí

První festivalový den patřil dokumentům. Celkem se posluchačům zaplněného divadelního sálu na Konviktu představilo šest děl domácích autorek a autorů. Díla hodnotili tuzemští porotci David Koubek, Markéta Nešlehová a Michal Cáb. K nim se přidal oceňovaný německý novinář Sven Preger a švédská dokumentaristka Ylva Lindgrenová, která 25 let pracuje v oddělení dokumentárních filmů Švédského rozhlasu.ohanka a zahraniční hostky Grete Strøm a Alia Cassam. Diskusi vedl dokumentarista Ivan Studený.

Co je sexuální násilí a jaké může mít podoby? Tomuto tématu patřila v olomouckém Divadle na cucky v prvním festivalovém dni debata rádia Wave v rámci nové podcastové série Hranice násilí.

Soutěžní reportáže se zaměřily především na bouřlivé dění ve východoevropském prostoru

Během druhého poslechového dne se vzpomínalo na mírové časy v Kyjevě, řešilo se vnitřní i vnější pnutí Lukašenkova režimu, a pozornost publika strhnula reportáž o komplikovaném porodu vedeném telefonní operátorkou.

V prostorách Konviktu se natáčela nová epizoda podcastu Českého rozhlasu Plus Čekání na prezidenta moderovaná tradičně Janem Pokorným.

Jak vytvořit napětí v audiodokumentech? Tajemství storytellingu poodhalil účastníkům workshopu v budově Českého rozhlasu v Olomouci Sven Pregere.

U soutěžních dramat porota vyzdvihla nápaditý zvukový design i precizní herecké výkony

Středeční program Prix Bohemia Radio představil pět soutěžních dramat. Motivem, který se prolínal všemi díly, byly různé formy psychických poruch nebo rodinných traumat.

Festivalový večer se nesl ve jménu podzimní melancholie v podání české divy Never Sol. Zpěvačka v rámci Koncertu Českého rozhlasu Vltava představila široký komorní set a promluvila o svých aktualitách i plánech.

V olomouckém Jazz Tibet Clubu si večer návštěvníci užili nejen příjemné posezení, ale rovněž i známé podcastové trendy jako jsou Vinohradská 12, Mistrovský kurz a Brambora s vejcem.

Nová kategorie podcast zaujala širokou škálou témat

Čtvrteční festivalový den patřil podcastům. Novou kategorii české podcastové scény na Prix Bohemia Radio uvedla garantka programu Iva Jonášová.

Ze všech kategorií festivalu se právě do té podcastové přihlásilo se svou tvorbou nejvíce autorek a autorů. Pouhých deset však bylo nominováno do užšího výběru na základě výběru odborné poroty, ve které zasedli Barbora Vičarová, Adam Javůrek, Roman Štětina, Filip Rožánek a mezinárodní člen Peter Hanák.

Večer pak festival korunovalo slavnostní zakončení.

Spustit audio