O vítězství v kategorii dokumentů bude letos bojovat sedm děl

12. březen 2018

Poslechová část pondělního programu festivalu patří již tradičně dokumentární tvorbě. Odborná porota letos ze čtyřiceti přihlášek vybrala sedm finalistů. Mezi letošními finalisty se objevují velice různorodá díla.

Jedním z nich je dokument Květy Přibylové Nejkrásnější dveře v moci úřední, vyprávějící příběh dveří s dvěma slunci v pražské Soukenické ulici, kterým náhle zmizel jejich dům. Skrze autorčino pátrání po osudu vrat i stavby se odkrývá problém spekulativního ničení starých domů stojících na lukrativních pozemcích.

Dalším z finálových dokumentů je osobní i společenská inventura posledních třiceti let Sraz kluků z ulice od Jana Gogoly ml. Je příběhem o jednom nadčasovém přátelství, které vzniklo na uherskohradišťském sídlišti.

Autorka Eliška Blauberová letos ve finále bude chtít jistě uspět s dokumentem Slyšet se jinak, natočeném na semináři Nenásilná komunikace. Zvukové obrazy v něm zpřítomňují emoce i cesty, jak je možné pracovat s negativitou.

Posluchače se bude snažit zaujmout také dokument Roztančená oficína Jana Haňka, který je zpovědí svérázného kadeřníka Jana Špilara. O jeho kadeřnictví se dá s jistou nadsázkou říct, že jde o nejoblíbenější brněnskou zpovědnici.

Praha v kostce představí projekt Stanislava Abraháma a jeho vnímání pražské dlažby.

Dokument Hany Sedlákové Hlasy, které slyším… se zase věnuje životu jednapadesátileté ženy, která od tří let slyší hlasy.

Sedmičku finalistů pak doplňuje Martina Pouchlá a její audiodokument Berka se rozhodl zemřít, jehož tématem je zodpovědnost za vlastní život a smrt.

Součástí poslechů bude také diskuze, kterou bude moderovat slovesný dramaturg Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu Ivan Studený. Poslechnout si dokumenty a zapojit se do diskuze můžete v pondělí 19. března v Divadelním sále ve třetím patře Uměleckého centra Univerzity Palackého na Univerzitní 3, od půl desáté dopoledne do půl sedmé večer.

 

autor: Lukáš Blokša
Spustit audio