Odborníci z rozhlasové branže. Nejlepší reportáže bude vybírat pětice odborníků

9. říjen 2023

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci s mnohaletými zkušenostmi z tvorby rozhlasových příspěvků a zahraničního zpravodajství.

Marianne Allweiss

Do odborné poroty v Kategorii Reportáž zasedne Marianne Allweiss. Pracuje od září 2022 jako rozhlasová zpravodajka v Praze pro německou celostátní rozhlasovou stanici Deutschlandradio a ARD. Pro více než 60 německých veřejnoprávních rozhlasových stanic přináší zpravodajství z České a Slovenské republiky a přispívá také na sociální sítě a do online médií. Pro německou celostátní stanici Deutschlandfunk Kultur v Berlíně pracuje od své redaktorské stáže v roce 2009/2010: moderovala a plánovala programy v hlavním vysílacím čase, pracovala jako editorka a zpravodajka ve zpravodajské redakci a také jako reportérka.

O vítězích 39. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

V České republice získala Marianne Allweiss zkušenosti v roce 2008 při práci na německém vysílání na Radio Prague International, což je mezinárodní rozhlasová stanice Českého rozhlasu. V posledních letech opakovaně pracovala jako německá zpravodajka v Praze. Studovala historii, politologii a ekonomii v Berlíně a Postupimi v Německu, v Tartu v Estonsku a na College of Europe ve Varšavě v Polsku.

Jeremy Bransten

Dalším zahraničním porotcem v kategorii reportáž bude Jeremy Bransten. Působí od 1. října 2022 jako úřadující šéfredaktor Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Začínal jako novinář zaměřený na Rusko a za posledních 25 let procestoval skoro všechny země bývalého sovětského bloku. Působil jako ředitel centrální redakce Rádia Svobodná Evropa. Vystudoval ruské a sovětské dějiny na Harvardově univerzitě a středoevropské dějiny na Londýnské univerzitě. Dlouhodobě žije v Praze s rodinou.

Jolyon Naegele

Jolyon Naegele se narodil v New Yorku. Po studiích mezinárodních vztahů na City College of New York a na School of Advanced International Studies Univerzity Johnse Hopkinse pracoval v letech 1984–94 jako zpravodaj Hlasu Ameriky pro střední a východní Evropu. Soustředil se na rostoucí opozici ke komunistické moci v celém regionu a následný rozklad vlády jedné strany. Natočil velký počet rozhovorů s opozičními činiteli a s členy diskriminovaných menšin. Také sledoval rozpad Sovětského svazu, Jugoslávie a Československa a jeho následky. V letech 1996–2003 pracoval v RFE/RL jako redaktor, zabýval se především zeměmi západního Balkánu, ale i vývojem na Slovensku, v Turecku, Arménii a Ázerbájdžánu. V letech 2003–2017 pracoval v mírotvorné misi OSN v Kosovu jako politický analytik. V současné době žije v České republice a bádá v archivech StB. V prosinci 2019 dostal Cenu Jiřího Pelikána za dlouholetou žurnalistickou práci pro obnovení demokracie v Československu.

Emily Thompson

Čtvrtou porotkyní v této kategorii je Emily Thompson. Přispěvatelka veřejného rozhlasu ve Spojených státech, která je zodpovědná za komunikaci v neziskové organizaci Prague Civil Society Centre, podporuje občanskou společnost a nezávislá média ve střední a východní Evropě a střední Asii. Předtím pracovala pro Svobodnou Evropu, kde byla redaktorkou webu v oddělení komunikace a zabývala se podporou nezávislé žurnalistiky v oblasti vysílání a propagací práce místních novinářů. Než začala pracovat pro Svobodnou Evropu v roce 2013, pracovala jako autorka a redaktorka listu The Prague Post a několika dalších periodik se zaměřením na střední Evropu.

David Vaughan

Skupinu pěti porotců, kteří budou vybírat nejlepší reportáž festivalu Prix Bohemia Radio, uzavírá David Vaughan. Spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor žijící v Praze. Za dokumentární román Slyšte můj hlas získal čtenářskou cenu Česká kniha za rok 2015. Kniha vyšla anglicky v roce 2019 jako Hear My Voice. David Vaughan je autorem řady oceněných rozhlasových dokumentů pro BBC a Český rozhlas. Učí žurnalistiku a přednáší o dějinách sdělovacích prostředků na několika pražských vysokých školách. Je autorem historické studie Bitva o vlny (2008), která mapuje roli rozhlasu během mnichovské krize. Osm let působil jako šéfredaktor Radia Praha, zahraničního vysílání Českého rozhlasu, a předtím jako pražský zpravodaj BBC. Je autorem a kurátorem výstavy Není noci tak tmavé (2020, 2021). Výstava vypráví příběh rodiny, která hledá vlastní minulost. Příběh zpracoval rovněž jako podcast (2021).

Spustit audio