Ohlédnutí za Prix Bohemia Radio 2021

1. březen 2022

Festival Prix Bohemia Radio se v roce 2021 vrátil zpět do Olomouce, přítomnost pandemie byla ovšem stále znát. Přesto se posluchačské sály zaplnily fanoušky rozhlasové a multimediální tvorby.

Do českého audio dokumentu pronikají nové a odvážné trendy

První festivalový den zahájil veřejný poslech kategorie Dokument. Odbornou porotu letos tvořila Eliška Cílková, Tomáš Bojar, Vít Pohanka a zahraniční hostky Grete Strøm a Alia Cassam. Diskusi vedl dokumentarista Ivan Studený.

Letošní soutěžní reportáže vystihly magickou sílu rozhlasu i společenské dopady pandemie

Publikum včetně odborné poroty si poslechlo celkem dvanáct reportáží, ve kterých v různých mírách rezonovaly dopady nákazy. Rozhodně se ale celý den nenesl v duchu frustrace. Obecenstvo rovněž rozněžňovaly nebo rozesmívaly příspěvky nejen českých, ale i zahraničních autorů. Představili se totiž i reportérky a reportéři ze Slovenska, Maďarska, Polska a Litvy.

Současné drama nastavuje posluchači zrcadlo

Třetí poslechový den festivalu zahájily pochmurné pozouny. Hra o pravdě a svědomí otevřela rozhlasovou přehlídku v kategorii Drama. Témata her přehlídky se jednotně vyznačovaly svou schopností znepokojit posluchače svou aktuálností.

Diskuze o současné multimediální tvorbě ukázala, jak důležitá je interakce s posluchačem

Poslední festivalový den patřil prezentaci a diskusi nad projekty v rámci kategorie Multimédia. Do odborné poroty tentokrát usedli Dita Malečková, Jan Misák, Petr Uchytil, Bohuslav Stránský, Matěj Hájek a programem zúčastněné provedla Ivana Veselková.

Spustit audio