Prix Bohemia Radio ovládne Olomouc

16. leden 2018

Již potřetí se v jednom z historických královských měst českých zemí uskuteční mezinárodní festival rozhlasové tvorby. Zákulisím příprav k 34. ročníku Prix Bohemia Radio, jenž se uskuteční ve dnech 19. – 22. března 2018, nás provedl ředitel festivalu Josef Podstata, který prozradil, jak probíhají aktuální přípravy i to, jaká jsou jeho očekávání.

Přípravy na 34. ročník Prix Bohemia Radio nabírají stále větší tempo. Jak se na nadcházející ročník připravujete vy jak profesně, tak osobně?

Profesně se připravujeme v rámci celého festivalového týmu Českého rozhlasu a projevuje se to zejména v narůstající frekvenci organizačních schůzek. Stále více vrcholí přípravy i přímo na místě, tedy v Olomouci.  

V loňském roce byl tento festival rozhlasové tvorby rozšířen o novou mezinárodní kategorii Reportáž, která je otevřená jak tvůrcům z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tak i ze zemí přizvaných vysílatelů.  Chystají organizátoři pro nadcházející ročník další novinky?

I pro následující ročník vypsal Český rozhlas tradičně tři kategorie. Vedle Dokumentu a Dramatu právě onu zmíněnou mezinárodní kategorii Reportáž. V tom zůstává festival stejný a snad budujeme novou tradici. Samozřejmě chystáme i pár novinek, především v doprovodném programu, kde se soustředíme na zlepšování toho, co se za dva roky v Olomouci povedlo. Naším hlavním cílem je, aby byl celý festival rok od roku kvalitnější a pestřejší a vyvíjel se tím správným směrem.

Ve funkci ředitele festivalu působíte třetím rokem. Třetím rokem se tato akce uskuteční v Olomouci, a jak se říká, do třetice všeho dobrého. Jaká jsou vaše očekávání od tohoto ročníku?

Ano, říká se do třetice všeho dobrého, stejně jako se říká jednou je nikdy a dvakrát je vždycky. Já pevně věřím, že budou platit obě věty. To jsou má očekávání obecně ohledně další budoucnosti festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci.

Na co se v rámci festivalu momentálně těšíte nejvíce?

Nejvíce se těším na zahajovací den, kdy celá tato velká událost vypukne a naše roční příprava bude zužitkována, přičemž pevně věříme, že v dobrém. Ale stejně tak se těším i na poslední večer festivalu, který doufám proběhne s oprávněným pocitem spokojenosti nad odvedenou prací.

Josef Podstata

Jste již nyní nervózní?

Obecně bývám nervózní paradoxně až poté, kdy nějaká taková situace skončí, a to bez ohledu na výsledek. Dnes mě v pozici ředitele festivalu uklidňuje, že tato samozřejmě není na doživotí, a hlavně že jsem ze všech stran obklopen tak kvalitním týmem a spolupracovníky v Českém rozhlase, že není důvod být nervózní.

autor: nwe
Spustit audio