Prohnilí

14. srpen 2023

Prohnilí je podcastová série Seznam Zpráv, vycházející z novinářské práce, zkušeností a knih investigativního reportéra Jaroslava Kmenty, který aktuálně působí v redakci časopisu Reportér. Na ploše devíti dílů (a jednoho bonusu) popisuje deset let v podsvětí české politiky.

V průběhu série sledujeme genezi prvních českých politicko-podnikatelských hnutí typu Věci veřejné, která předznamenala nástup dalších protikorupčních politických uskupení, včetně nejvýraznějšího hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Jednotlivé díly se věnují popsaným i dosud nezveřejněným detailům kauz Víta Bárty či bývalého pražského primátora Pavla Béma, dědictví Miloše Zemana v české porevoluční politice nebo internímu fungování hnutí ANO na příkladu poslance Jaroslava Faltýnka. 

Kmenta v sérii ilustruje, jak se v české politice po přelomu tisíciletí čím dál silněji rozvíjí klientelismus, jak se rozpadají jasně vymezené strany a jak se místo svých politických hodnot politici rozhodují na základě výměnných obchodů a podnikatelských aktivit. Výraznou postavou této éry je Andrej Babiš, který v roce 2013 koupil nakladatelství Mafra, kde Jaroslav Kmenta tehdy působil jako reportér. Kmenta popisuje, jak významným zásahem do českého mediálního ekosystému byl Babišův krok, a jak se v poslední dekádě proměnila práce investigativního reportéra.

Scénáře jednotlivých epizod vycházejí z Kmentových námětů a knih. Reportérovo vyprávění dokreslují archivy i autentické nahrávky, které pořídil během své novinářské kariéry. Vše doprovází původní sound design Ivana Horáka. V jednotlivých dílech se Kmenta zároveň potkává se svými novinářskými kolegy Jiřím Kubíkem, Jankem Kroupou, Janou Klímovou nebo Václavem Dolejším a společně reflektují jednotlivé kauzy a jejich dopad na českou politiku a společnost. 

Série Prohnilí se setkala s masivní pozitivní odezvou posluchačů. Dosud nasbírala přes 1 200 000 digitálních poslechů na webu Seznam Zpráv, Podcasty.cz a platformách třetích stran. V aplikacích Apple Podcasts a Spotify nasbírala přes 2 700 hodnocení s průměrem 4,9 z 5. Během publikace od října do prosince 2022 patřila podle žebříčků Apple Podcasts a Spotify mezi top 3 podcasty v České republice.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 19. října 2023 | 13:40 - 14:00
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE.

Spustit audio