Radio Wave Live Session: Plný klub, melancholická atmosféra a osobní zpověď interpretů

4. duben 2018

Na společném koncertu se kapely Dukla a Pris v rámci Radio Wave Live Session představily v Olomouci vůbec poprvé. A téměř naplnily festivalový Jazz Tibet Club. Ani po třech společných vystoupeních se sice kluci téměř neznají a žánrově se také míjí, jejich tvorba se však na koncertech skvěle doplňuje.

Jako první se na pódiu představilo vinohradské duo Dukla ve složení Josef Hradílek a Lukáš Vydra. Klidná, melancholická a minimalistická produkce způsobila, že se klub po celou dobu vystoupení téhle popové formace, doslova pohupoval ze strany na stranu.

Radio Wave Live Session v Olomouci - Dukla

Příznivci měli v Jazz Tibet Clubu možnost slyšet některé songy, které duo Dukla doposud nevydalo. Většina textů této nadějné dvojice představuje vlastní zpověď jednoho z interpretů. „Některé věci jsou opravdu hodně osobní. Například Vinohrady jsou o velmi citlivém rozchodu. Když píšu, chci, aby byl výsledek co nejautentičtější. Nemám žádnou cenzuru, neřeším, zda to někoho naštve nebo jestli bych se za to měl stydět. Kdybych tohle bral v potaz, pak by to autentické nebylo,“ komentuje textovou tvorbu Hradílek.

Radio Wave Live Session v Olomouci - Dukla

Pris jsou oproti Dukle o poznání živější a hravější. Hudbu dělají i z toho, co hudbou není, a tak nikoho nemůže překvapit, že bylo součástí jedné skladby i hraní kytarou o stojan mikrofonu. Nejvýrazněji tedy rozhodně působily tvrdší kytary Tomáše Tkáče, které doplňoval zpěv a klávesy Lukáše Grygara a kousky nového člena kapely, bubeníka Jonáše Kucharského.

Radio Wave Live Session v Olomouci - Pris

Do nedávna se o Pris hovořilo jako o duu, nyní se rozrostli a přibrali do svých řad bubeníka. „Od začátku jsme tak nějak věděli, že bicí chceme. Je však těžké najít někoho, s kým si v alternativní tvorbě člověk rozumí po všech stránkách. Ve chvíli, kdy se náš projekt rozjížděl a my už chtěli něco dělat, jsme sice třetího neměli, ale to nás nemohlo zastavit. Po nějaké nás jako duo začal unavovat stávající zvuk, a tak jsme následovaly náhody a přibrali mezi sebe Jonáše,“ vysvětlují Pris.

Radio Wave Live Session v Olomouci - Pris

Na koncertě zazněly především songy z alba Naše večery, které Pris po roce a půl příprav, ještě jako duo, vydali začátkem tohoto roku. Celý počin byl zcela společným dílem obou tvůrců a nápady na hudbu a text vznikaly třeba i na základě jamování. Velkou zvědavost také budí fakt, že je album protkané motivy Modrého sametu i operou Bohuslava Martinů.

Radio Wave Live Session v Olomouci - Pris

„My celému tomuto spojení samozřejmě jdeme tak trochu naproti. Modrý samet je jedna z přímých a důležitých inspirací. V desce jsme použili sample přímo z filmu, a zapůjčená fráze „už je tma,“ je citace jedné z postav. Pak máme písničku, která se jmenuje Julieta, stejně jako opera Bohuslava Martinů. Když tenhle song vznikal, operu jsem poprvé viděl a tvůrčí nápady se prostě propojily,“ dodává závěrem Grygar.

Radio Wave Live Session v Olomouci

Radio Wave Live Session v průběhu roku přináší v sérii koncertů zajímavé hudební počiny, které se pohybují na domácí scéně. Projekt funguje v nejrůznějších klubech v Plzni, Brně i Praze. Koncerty jsou vždy zaznamenávány a každou sobotu večer vysílány v rámci pořadu Stage, který patří do produkce Radia Wave.

Radio Wave Live Session v Olomouci
autor: Lucie Kačerová
Spustit audio