Rozchod

14. srpen 2023

Rozchod/Podcast o tom, proč to nevyšlo. Jeden mikrofon, dva lidé, deset let společného života. Denisa a Honza spolu strávili deset let. Teď se v nahrávacím studiu ohlížejí za svým vztahem, aby zjistili, proč se rozešli.

Díky audionahrávkám, které Denisa v průběhu jejich společného života natočila, se noří do hlubin vlastních vzpomínek. Jsme tak s nimi u seznámení, prvních hádek, na svatební cestě, ale i ve chvílích, kdy říkají slova, která už nelze vzít zpátky. Denisa s Honzou hledají odpověď na to, kde se stala chyba a jestli se dalo rozchodu zabránit.

Denisa je umělkyně z AVU, která vytváří zvukové instalace ze všeho, co nahraje, ať už to jsou zvuky moře, králíků nebo lidského těla. Dokumentuje ale hlavně Honzu a společný vztah, což ho často pěkně štve. Svou tvorbou se chce živit, ale prosadit se v uměleckém světě je pro ni těžké.

Honza je na první pohled úplně jiný než Denisa. Ona a rodina jsou pro něj na prvním místě. I proto se staví do role toho, kdo vydělává peníze, což ho občas frustruje. Vadí mu, jakým způsobem ho Denisa ve svých instalacích vykresluje. Celkově moc nerozumí její umělecké bublině, která je velmi vzdálená korporátnímu uvažování, ve kterém se pohybuje on.

V hlavních rolích: Denisa Barešová a Jan Nedbal

Ačkoli se může zdát, že jsou Denisa a Honza úplně jiní, podobají se jeden druhému víc, než si dokáží připustit. Lze jen tak škrtnout deset let společného života a posunout se dál?

Hlavní postavy ztvárnili Denisa Barešová, držitelka Ceny Thálie, a Jan Nedbal. Režisérem, spoluscenáristou a autorem hudby byl Šimon Holý, který se k tvorbě pro Wave vrátil po dvou sériích Zkouškovýho, prvního českého hraného podcastu pro mladé.

Všechny epizody Rozchodu zveřejnila stanice na svém webu a ve třetích stranách v jeden den – 7. března 2022. Jedná se o zatím nejúspěšnější hranou sérii Radia Wave, za prvních 14 dní zaznamenala 100 000 stažení a do konce února 2023 252 000 stažení. Audia doprovodilo video, ve kterém si oba aktéři zahráli.

Seriál Rozchod se snažil o maximální autenticitu jak v textu, tak ve způsobu nahrávání, nabídl velký prostor pro hereckou improvizaci, postavy navíc nesly stejná křestní jména jako herci. Při propagaci působili Denisa Barešová i Jan Nedbal jako influenceři. Oba poskytli řadu rozhovorů, nejen v rámci Českého rozhlasu, ale i jinde (např. DVTV, ČT atd.). Všechny okolnosti vedly k zajímavému efektu, se kterým jsme se dosud v hrané tvorbě na Wavu nesetkali – řada posluchačů si myslela, že se jedná o dokument. Představitelé hlavních rolí tak dostávali nejrůznější zprávy či nabídky ve smyslu, zda s někým chodí, jak celou situaci zvládají apod.

Těžištěm kampaně bylo online prostředí, využili jsme například audiogramy, které jsme publikovali na sociálních sítích. Videospot byl distribuován kromě onlinu také v kinech (síť Aerofilms).

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 19. října 2023 | 11:15 - 11:35
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE.

Spustit audio