Rychlé rande s tvůrci z Českého rozhlasu bylo plné soustředěných i zábavných diskuzí

21. březen 2018

Úterní festivalový podvečer nabídl netradiční experimentální konferenční formát setkání rozhlasových tvůrců a posluchačů pod názvem Radio Speed Dating. Pravidla zněla jasně – 12 tvůrců u 12 stolečků, 3 minuty na každého z nich, zaznění gongu a výměna.

Autorka Alena Lančová, studentka televizních a rozhlasových studií, se inspirovala seznamovacím fenoménem speed dating. „V tomto případě ale nejde o seznamování s cílem nalézt životního partnera, nýbrž prolomení bariér mezi tvůrci z rozhlasu a posluchači,“ upřesňuje Lančová.

Radio Speed Dating. Rozhovor ve třech minutách

Otázky pro hosty se mohly týkat veškerých oborů, kterými se tvůrci zabývají, tématem veřejnoprávnosti médií či samotného festivalu a jeho konkrétních bodů programu. Andrea Hanáčková, jedna z organizátorek, hned na úvod povzbudila tvůrce i posluchače: „Žádná otázka není špatná a žádná odpověď nemůže být chybná.“

Organizátorky Alena Lančová a Andrea Hanáčková dávají pokynu účastníkům setkání

Rychlé rande si návštěvníci mohli užít hned s 12 autory, kteří je nechali nahlédnout pod pokličku své práce. Jedním z tvůrců byl Ĺubomír Smatana, redaktor Českého rozhlasu, který mimo jiné prozradil, jak dlouho trvá práce na reportáži. „Pokud se jedná o jednoduché téma a všichni respondenti jsou na jednom místě, tak je natočeno za půl hodiny a za dvě až tři hodiny i sestříháno. Ovšem takové štěstí většinou nemíváme, a pak jsou tu věci, které trvají i několik dní,“ uvádí Smatana.

Ľubomír Smatana odpovídá na otázky

Dalším hostem byl i Jiří Hošek, který dlouhá léta pro Český rozhlas pracoval a nyní je šéfkomentátorem Seznam TV. „Přechod po dvaceti letech z rozhlasu k televizi byla obrovská změna, začal jsem používal navíc další smysl. Člověk si pak uvědomí, že někdy dělání reportáže do rozhlasu bylo mnohem snazší. Pamatuji si jeden z mých prvních televizních příspěvků, kdy jeden záběr mých nohou se natáčel 45 minut a ve výsledné reportáži byl vidět pouhé 3 sekundy. Tehdy jsem si uvědomil úplně odlišný přístup, jak se dělá televize a jak rozhlas,“ prozradil Hošek.

Jiří Hošek v diskuzi na Radio Speed Dating

O své práci zahraničního zpravodaje v USA se rozpovídal Jan Kaliba. „Nevýhodou práce reportéra v USA jsou rozhodně velké vzdálenosti. Pokud se něco stane v jiném městě než ve Washingtonu, kde pracuji, častokrát se stává, že než dojedu na místo dění, informace už nejsou aktuální a všichni už vše vědí. V takovém případě musím hledat jiný pohled na věc, abych posluchače zaujal,“ říká Kaliba.

Jan Kaliba odpovídá na otázky

Mezi dalšími hosty byl Dan Moravec (vedoucí tvůrčí skupiny Dokument), Jan Suchan (sportovní redaktor), Jan Herget (reportér domácí redakce), Zuzana Drtinová Vojtíšková (slovesná dramaturgyně), Lenka Veverková (slovesná dramaturgyně), Renata Venclová (slovesná dramaturgyně), Přemysl Hnilička (zpracovává internetový katalog mluveného slova Panáček), Ivan Studený (slovesný dramaturg) nebo Josef Podstata (ředitel regionálních studií v Olomouci a Ostravě).

Účastníce a účastníci historicky prvního Radio Speed Dating
autor: Tereza Slavíková
Spustit audio