Rytmus je člověku vrozen tepem srdce. Fotoreportáž z festivalového bubnování s Lubomírem Holzerem

27. březen 2018

„Pěkné odpoledne zde v palmovém skleníku na muzikoterapeutickém bubnování. Pro dnešek jsem váš nejoblíbenější muzikoterapeut. Dáme se do toho," zní z úst Lubomíra Holzera, celostního muzikoterapeuta, který si v rámci festivalového týdne připravil pro návštěvníky ukázku, jak taková terapie pomocí hudby probíhá.

Vcházím do krásného prostoru palmového skleníku, který je, musím říct, naprosto ideálním místem k pořádání této akce. Denní světlo, nízké květiny, i ty roustoucí až ke stropu, a uprostřed asi dvacet menších či větších bubnů, paliček a dalších neobvyklých nástrojů. S muzikoterapií jsem se nikdy nesetkala, a tak se zvědavostí usedám na jednu ze židlí v kruhu. Plná očekávání nejsem sama, lidé stále přicházejí. Ti šťastnější uloví místo v kruhu, ostatní musí pozorovat z dálky.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

„Na začátek zatočím tímto úžasným nástrojem, kterému říkáme frčák. Protože když se s ním točí, tak to, dámy a pánové, doslova frčí," říká Lubomír Holzer, který začíná mávat nástrojem připomínající zvukem malou vrtuli. Zatím se jen díváme, ale je nám všem jasné, že bubny, stojící před námi, tam nejsou připraveny jen tak.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

Po chvíli je opravdu bereme do rukou, nejdříve šamanské bubny, muzikoterapeuty zvané šamaňáčky. „Já začnu hrát, dám rytmus, a vy se ke mně přidávejte postupně." Po prvotních rozpacích, jestli to vůbec zvládnu, se už plně oddávám hudbě, rytmu a zpěvu.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

Živé rytmy střídá klidná relaxace. Muzikoterapeuti berou do rukou tibetské mísy, já zavírám oči a snažím se hudbu prožívat plnými doušky. Protože sedím hned vedle Lubomíra Holzera, mohu vše, co vychází z jeho úst, slyšet naprosto přesně. A že je opravdu o co stát! Chvílemi totiž nevím, jestli náhodou nevzal do rukou nějaký nástroj, protože to mnohdy jako lidský hlas vůbec nezní. Po očku se přesvědčím, a s obdivem, co všechno může z lidského hlasu vzejít, se opět ponořuji do relaxace.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

Odvážlivci si tuto relaxaci, a přímo účinky terapie, mohou vyzkoušet na vlastní kůži. Uprostřed kruhu je připravené terapeutické lůžko, které pacienti používají. „Bylo to příjemné. Po celém těle jsem cítila teplo a takovou jemnou vibraci," sdílí své pocity s námi jedna z účastnic muzikoterapie, která celou tuto část prožívala vleže.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

Před námi jsou ale připraveny o něco větší bubny, které právě zvedáme a umisťujeme do prostoru našich nohou. Lada voda živá, Lada země úrodná... zpíváme a bubnujeme. I když jsem tělem v Olomouci, mysl mě přenáší mnohem dál, a cítím se jako součást nějakého šamanského kmenu, který oslavuje společnou událost.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio

„Vidíte, že jsme vlastně všichni bubeníci. Všichni můžou bubnovat, protože rytmus je člověku vrozen tepem srdce. Máme ho všichni v sobě," zakončuje muzikoterapii Lubomír Holzer.

Muzikoterapie na Prix Bohemia Radio
autor: Radka Kmochová
Spustit audio