Sádlo. Podcastová série na téma přijetí vlastního těla.

23. září 2022

Sádlo je autorská série Ridiny Ahmedové o společenském tlaku na ženský vzhled a o tom, jak pestré a spletité jsou cesty k přijetí vlastního těla.

V podcastu se setkáváme s desítkami žen, které se Ridině ozvaly na veřejnou výzvu přes sociální sítě – otevřeně vypráví o svých traumatech, o silných i slabých chvílích a o vnitřních soubojích s očekáváním okolí i tím svým vlastním. Na šest kapitol s osobními zpověďmi žen navazují tři rozhovory s odbornicemi. Série otevírá téma vztahu k vlastnímu tělu v různých kontextech, jednotlivé díly podcastu Sádlo se věnují vztahům a sexu, mateřství, práci a kariéře, ideálům krásy nebo tělesnému a psychickému zdraví.

Série vznikla na popud autorky, Ridiny Ahmedové, pro kterou je přijetí vlastního těla a vyrovnávání se s body shamingem silným osobním tématem. Šlo o její první podcastovou zkušenost. Díky technické i dramaturgické podpoře a spolupráci s teamem Radia Wave se podařilo vytvořit sérii, která vyvolala silné reakce posluchačů a rozdmýchala v Česku společenskou diskusi na téma body shamingu a body positivity. Podcast Sádlo byl prvním mediálním projektem, který v našem prostředí toto téma komplexně a systematicky otevřel.

K 4. 5. 2022 měla série Sádlo 254 tisíc stažení (na rozhlasových platformách i v třetích stranách). Autorce se po poslechu série přes email sadlo@rozhlas.cz ozvaly stovky posluchaček, s tím, že jim série zásadním způsobem změnila život a pomohla jim vyrovnat se s tlakem okolí, ale i svých představ o dokonalém ženském těle. 

Série byla publikovaná od 21. 1. 2021 na webu wave.cz/sadlo, je také k poslechu v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve formě kratších ukázek z jednotlivých dílů byla souběžně s podcastovým prostředím zveřejňovaná také v proudovém vysílání Radia Wave. Stopáž jednotlivých epizod je cca 30 minut.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 13. října 2022 | odpolední blok 13:40 - 14:00
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Podcasty si můžete poslechnout ZDE.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Podcast
Název: Sádlo
Autoři: Ridina Ahmedová
Název instituce: Radio Wave / Český rozhlas
Jazyk prezentace: český

Spustit audio