Sedm dní do pohřbu. Dokument o posledním loučení během pandemie

23. září 2022

„Dokážeš si představit, že na parte bude fotka, jak okopává brambory?“ Sedm dní do pohřbu je dokument o týdnu, který začal smrtí milované babičky Dany a skončil jejím pohřbem.

„A světla ubývá a světla ubývá a světla ubývá víc a víc… jsem jedna ze dvou, jsem jedna ze dvou, jsem jedna ze dvou polovic,“ zpívá se v autě, ve kterém rodina míří do Litomyšle. Spolu s autorkou Evou Lammelovou prožíváme přípravy na obřad, který bude kvůli pandemii jen pro nejužší příbuzenstvo.

Rodina postupně zjišťuje, jak bude poslední rozloučení probíhat, a snaží se vyrovnat s tím, že babičku nemohla v posledních chvílích v léčebně dlouhodobě nemocných kvůli koronavirovým opatřením osobně doprovodit. "Moje babička Dana zemřela sama v léčebně dlouhodobě nemocných v předvečer Svátku zesnulých. Opuštěná v podzimní karanténě, jako mnoho dalších. Dodnes jsem se s tím nesmířila. Mám před očima její obraz: leží osamocená na nemocničním lůžku, kde jsem ji ještě jednou mohla hladit po vlasech a políbit ji na její vrásčité tváře. Stála jsem u ní, celá vydezinfikovaná a zahalená, a tušila jsem, že je to naposledy. Pak jsem jí už mohla jenom telefonovat a doufat, že mě vnímá."

Covid-19 nám všem přinesl hodně bolesti a opuštění. Audiodokument Sedm dní do pohřbu však není jen smutným příběhem. Vypráví také o tom, že každá těžká situace přináší i něco nového. Během koronavirové karantény jsme měli pohřeb, který byl smysluplný, osobní a intimní. Je důležité si poslední rozloučení prožít. Je to jenom otázka zvyku. Nejsme ještě zvyklí být online na událostech typu pohřeb.

Připravila: Eva Lammelová

Kompletní audio si můžete poslechnout ZDE.

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 10. října 2022 | 10:00 – 10:30
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Spustit audio