Šikmý kostel na scénu! Příběh vzniku jedné inscenace

1. říjen 2022

Zajímalo vás, jak se rodí divadelní představení? Co je to nahazování a co se předává na takzvané předávačce? Soubor ostravského Divadla Petra Bezruče mi umožnil sledovat přípravu inscenace podle románu Šikmý kostel a záznam tohoto procesu si můžete poslechnout.

Napsal: Marek Mojžíšek
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Premiéra: 14. 7. 2022
Produkce: Petra Petříčková

První dva knižní díly trilogie Šikmý kostel Karin Lednické (na třetím spisovatelka právě pracuje) patří už měsíce a roky mezi nejprodávanějšími tituly u nás. Jak je možné, že si i ti, kteří běžně nečtou, oblíbili podrobně zpracované nelehké téma naší historie? Těžko říct – snad je nalákala ta podivná pokora, vášeň a víra v život obyčejných lidí, na které dějepis většinou zapomíná, snad je přitahuje fakt, že mnohé z toho, co Lednická jednoduše – a snad proto tak silně – popisuje, bylo po dlouhá léta zamlčované a překrucované. A možná je to proto, že jde o osudy našich předků, které tak nějak ovlivnily i náš život, byť se to vůbec nemusí na první pohled zdát.

S podobným až zázračným nastavením bylo jen otázkou času, které divadlo přijde s nápadem převést kroniku ztraceného havířského města na prkna, co znamenají svět. Premiéra se nakonec odehrála na konci dubna 2022 v ostravském Divadle Petra Bezruče a symbolicky bude následovat další na podzim na Polské scéně Těšínského divadla. O adaptaci se pro Bezruče postarala oceňovaná dramatička Anna Saavedra, která je dlouholetou spolupracovnicí režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové, které se Šikmým kostelem po několika letech vrátila do divadla, kde strávila čtyři úspěšné sezóny jako umělecké šéfka.

Zaposlouchejte se do autentického procesu přípravy jedné z nejočekávanějších inscenací roku. Buďte součástí první čtené zkoušky, aranžovacích i technických zkoušek. Zatajte dech během generálek a radujte se společně s přepracovaným týmem, že i přes všechny nejen covidové překážky dokázal dovést Šikmý kostel do zdárné premiéry. Minulost ztracená pod černou zemí, která znovu spatřuje světlo světa, to je Šikmý kostel.

Spustit audio