Spolupracovat, nebo odmítnout? Rozhlas za Protektorátu přiblíží inscenace Ticho, nahrává se!

9. březen 2018

Osudy rozhlasových žurnalistů, kolaborantství a proměna funkce, úrovně a postoje médií v dobách Mnichovské dohody, protektorátu Čechy a Morava a Pražského povstání. Tato témata reflektuje inscenace Ticho, nahrává se!, kterou na festivalu uvede v úterý 20. března pražský soubor Tygr v tísni.

Režisérka Zuzana Burianová a dramaturgyně Marie Nováková se v autorské inscenaci snaží divákům přiblížit dění v rozhlase za dob protektorátu Čechy a Morava. Autorky se nechaly inspirovat reálnými příběhy lidí, kteří v té době v rozhlase působili. Díky nim máme možnost zažít zlomek stísněné atmosféry, charakteristické pro období nacistické okupace. 

Kontrast mezi životem těch, kteří odmítli spolupráci s nacistickou mašinérií a těch, kteří kolaborovali se postupně stírá, jelikož ani jedni, ani druzí neunikli svému osudu. A přestože se v představení dočkáme i zábavných momentů, je znát, že doba Protektorátu stále visí ve vzduchu.

Autorský text je vytvořen na základě článků, reportáží, písní, dopisů, žaloby a obhajoby z pera Mileny Jesenské, Franty Kocourka, Aloise Kříže, Zdeny Kavkové Innemanové, Inky Bernáškové, Jiřího Voskovce, Jana Wericha, Josefa Opluštila, ErJé, Emanuela Moravce, Josepha Goebbelse a dalších.

Představení Ticho, nahrává se! odehraje pražský soubor Tygr v tísni v úterý 20. března od 18:00 hodin v Divadle na cucky. Vstupné lze zakoupit přímo na místě.

autor: Martina Jiroušová
Spustit audio

Související