Trůnící Přemek Forejt či opuštěný horolezec. Podcast Session si letos pro diváky připravila mnoho překvapení

13. říjen 2022

Středeční večer nenabídl divákům jen příjemné posezení v olomouckém Jazz Tibet Clubu, ale rovněž i známé podcastové trendy jako jsou Vinohradská 12, Mistrovský kurz a Brambora s vejcem.

Přestože do začátku programu zbývala ještě dobrá půl hodina, podnik se už plnil hosty a jejich počet se s ubíhajícím časem jen a pouze zvyšoval, stejně jako i hlasitost družných hovorů nebo cinkot skleniček. Sami hosté tak ještě před zahájením večera rozhodli o tom, že se celá akce ponese ve velmi veselém a pozitivním duchu, což jen potvrdil nadšený potlesk při prvních slovech moderátorky večera, Ivany Veselkové.

Podcast Vinohradská 12 divákům představili editorka Janneta Němcová a moderátor Matěj Skalický

Úvod akce patřil zpravodajskému podcastu Vinohradská 12, který divákům představili editorka Janetta Němcová a moderátor podcastu Matěj Skalický. Debata brzy, i přes tematicky vážnou ukázku tvorby, která poukázala na to, že se podcast nebojí zpracovat i vážná témata, nabrala díky moderátorce o něco veselejší spád. Oba hosté mluvili o svých zážitcích z natáčení a o tom, jak celá tvorba vlastně vypadá. Debatu zakončily následné dotazy diváků, které se vztahovaly především k tvorbě nebo i k tomu, jak podcast oni sami vnímají.

Stejně jako u Vinohradské 12, tak i u druhého podcastu tohoto večera měli diváci možnost poslechnout si krátkou ukázku z tvorby, a vytvořit si tak v případě neznalosti představu o tom, čemu se série Mistrovský kurz věnuje. K samotnému tématu se pak v krátkosti vyjádřil i dramaturg Jakub Horáček: „Je to seberozvojový a vzdělávací podcast, dá se říci rozhlasová přednáška třeba o tom, jak se efektivně učit cizím jazykům.“

Horolezec Radek Jaroš a jeho Mistrovský kurz

Netypickou formu rozhlasové tvorby, kdy mistr svého oboru promlouvá přímo k divákům, a nevede tak žádný rozhovor s moderátorem, pak více osvětlilo živé představení, které zprostředkoval Radek Jaroš. „Je to úžasná pozice, tady jsou tři ukecaní rozhlasáci, kteří se živí tím, že mluví a teď tu mám být já, opuštěný horolezec, který je zvyklý mlčet a koukat na hory a povídat tu dvacet minut,“ podotkl.

Navzdory prvotním obavám však Jaroš svůj mistrovský kurz o horolezectví zvládl bez jakýchkoli pauz či zádrhelů a podělil se s diváky nejen o své zkušenosti, ale i o životní příhody. Výstup zakončila rovněž krátká debata s diváky, která přítomné pobídla k zamyšlení nad jejich vlastními cíli a hranicemi. 

Ivana Veselková a Aleš Stuchlý si na živou ukázku podcastu Brambora s vejcem pozvali šéfkuchaře Přemka Forejta

I Brambora s vejcem, třetí a současně poslední z podcastů, který byl divákům představen, začal krátkou, ale dozajista nejchaotičtější ukázkou, jakou diváci za celý večer slyšeli. Ukázka z podcastu moderátorky celého večera, Ivany Veselkové, a hudebního dramaturga Aleše Stuchlého ale zcela vystihla samotnou podstatu lehce chaotické rubriky.

Duo moderátorů staví svůj pořad na živých telefonátech celebritám všech kategorií. Pro středeční večer ale zvolili formu živého rozhovoru, na kterém ukázali, jak takový telefonát v jejich jinak desetiminutové show může vypadat. Jejich hostem byl šéfkuchař Přemek Forejt, který se tak stal v pořadí sto dvacátým hostem této dynamické show.

Diskuze na Podcast Session v olomouckém Jazz Tibet Clubu

To, jakým směrem se bude rozhovor ubírat, netušil v místnosti nejspíše nikdo, včetně Forejta. „Já teď jenom přemýšlím, co tady dělám,“ komentoval s lehkým zmatením do přívalu otázek typu, byl bys raději kámen, nůžky, nebo papír? Dobře bavící se diváci se tak o olomouckém šéfkuchaři dozvěděli nejen to, že by ani za nic nechtěl být svými „fuskami“ ale rovněž i to, co o něm do té doby nikdo nevěděl. „Třeba strašně rád trůním,“ prozradil Forejt smějícímu se publiku, které rychlost i nepředvídatelnost celého rozhovoru podporovalo až do samotného konce.

Zakončení Podcast Session ale ani zdaleka neznamenalo konec celého večera. Diváci naopak měli ještě navíc možnost užít si koncert hudebníka Kuby Kaifosze alias Lazer Vikinga v rámci party Radia Wave. Ten svým vystoupením různorodý večer završil.

DSC08328.jpg
autor: Tereza Stryková
Spustit audio