Vánoční výstava

1. říjen 2022

Dne 23. prosince 2021 odvysílal ukrajinský rozhlas reportáž z vánoční výstavy. Obyvatelé Kyjeva se tehdy připravovali na novoroční svátky a málokdo tušil, že za pouhé dva měsíce bude mírumilovné hlavní město evropského státu bombardováno ruskými vojsky a předměstí Kyjeva – Borodjanka, Bucha, Irpin – se změní ve skutečné peklo.

V prosinci však Muzeum historie Kyjeva pozvalo návštěvníky na fascinující cestu do minulosti. Ve zrekonstruovaných zákoutích z počátku a poloviny 20. století si návštěvníci výstavy mohli prohlédnout starodávné ozdoby na vánoční stromeček z křehkého skla, exkluzivní porcelánové panenky, Ježíšky, dárky pod vánoční stromeček, z nichž se děti těšily před více než sto lety, maškarní kostýmy, unikátní přáníčka. Návštěvníky zaujaly zejména pohlednice namalované ukrajinskými umělci, včetně těch exilových.

Mezi exponáty, které poskytly kyjevské rodiny, byl i Santa Claus, který vypadá jako ukrajinský kozák. Významný ukrajinský malíř Hryhorij Svitlyckij pohlednici vytvořil sám v roce 1926. V pozadí reportáže mohli posluchači slyšet hudbu, která zněla ve výstavních sálech jako hudební doprovod. Zejména světoznámá píseň "Ščedryk" ukrajinského skladatele Mykoly Leontovyče, která je již více než 100 let jednou z nejoblíbenějších vánočních písní, zejména v anglické verzi "Carol of the Bells".

V předvečer nového roku 2022 někdo snil o vstupu na univerzitu a získání vytouženého vzdělání, někdo o svatbě a novorozeném dítěti, někdo ve své představivosti kreslil budoucí cesty po celém světě. Nikdo však nepomyslel na válku, která zasáhla každou ukrajinskou rodinu. Novinářka ukrajinského rozhlasu Kateryna Shevtsova ve své reportáži přiblížila atmosféru posledních bezstarostných dnů Kyjeva před rozsáhlou válkou.

Kdy: úterý 11. října 2022 | I. blok poslechového dne (10:55)
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Reportáž
Název: Vánoční výstava
Autor: Kateryna Shevtsova
Délka (v minutách): 2:15
Jazyk: ukrajinština
Vysíláno: UA: Ukrayinske Radio (Ukrajina)






 

Spustit audio