Ve stínu: Nejlepší kamarád (investigativní rekonstrukce procesu)

14. srpen 2023

V roce 2013 byl v jednom menším západočeském městě odsouzený učitel základní školy za pohlavní zneužívání svého žáka. I když to bylo už dávno, zůstal tento případ pro mnohé zúčastněné dodnes nedořešený.

Po letech jsme se k případu vrátili s oběma hlavními aktéry – jak s odsouzeným učitelem Matějem, tak i tehdy poškozeným žákem Tomášem. Vyhledali jsme i další autentické účastníky celého procesu z obou táborů i z řad policie, soudních znalců, expertů z oblastí trestního práva, psychologie, psychiatrie a sexuologie. Hledali jsme odpověď na otázky, jak a proč se to celé stalo, a také jakou roli kdo v tomto příběhu sehrál. 

V prvních šesti dílech naší rekonstrukce se nám odvíjí původní proces mezi hlavními aktéry, ale také jakýsi nový – imaginární, napříč odbornou i laickou veřejností. Trpělivě třídíme staré i nové důkazy tak, aby si na konci vyprávění mohl každý posluchač odpovědět na otázku, jak by se v téhle situaci zachoval sám, ať už by byl v roli učitele, nebo žáka anebo někoho z jejich okolí. V sedmém dílu pak shrnujeme gejzír OHLASŮ, které náš příběh vyvolal mezi posluchači.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 19. října 2023 | 10:50 - 11:10
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace.

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE.

Spustit audio