Zpověď: dokument o dívce, kterou v dětství zneužil kněz

14. září 2020

Sexuální zneužití dítěte zasáhne nejen oběť, ale i její okolí. Zůstane po něm rána, která nikdy nezmizí. Jak k něčemu takovému dojde? Co všechno to vyvolá a zapříčiní? A jak se s tím dá naučit žít? Odpovědi nabízí hrdinka dokumentu Zpověď.

Když jí bylo jedenáct let, zneužíval ji kněz, který se přimkl k její rodině. Sice se mu záhy dokázala postavit, jenže sexuální násilí dětem naruší vznikající osobnost na všech jejích rovinách. Výsledkem jsou např. tendence k sebepoškozování, k závislostem, deprese, úzkosti nebo opakování škodlivých vztahových vzorců.

Hrdinka dokumentu Zpověď chce z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě. Sešly jsme se spolu mnohokrát. U ní doma, u mě, v kanceláři, ve studiu, samy i spolu s dalšími lidmi s podobnou zkušeností. Když vypráví o tom, co se jí stalo, cítím strašnou nespravedlnost. V jejím příběhu trpí oběti, a ne agresoři, vinu cítí jenom ti, na kterých se provinili jiní, odpuštění se nedává, ale vyžaduje.

Hrozně moc ji obdivuji. Za její sílu, odhodlání, neústupnost a přímočarost, i za její křehkost a za to, jak neúnavně pracuje se svým zraněním. Při tom nespouští ze zřetele své milé a blízké. Má toho za sebou hodně. Zestárla příliš rychle, přišla o dětství, o prepubertu. A nejen ona. Agresor, který ji zneužíval, ukradl tenhle čas také jejím rodičům a dalším blízkým.

Hrdinka dokumentu vzpomíná, že poprvé ji napadlo jít ven se svým příběhem v souvislosti s kampaní #metoo, právě kvůli tomu, že v Česku na ni reagovali spíše (potenciální) agresoři, kteří se vůči ní tvrdě vymezovali, než samy oběti, které by se k ní přidávaly a o svých zkušenostech mluvily.

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: pondělí 12. října 2020 | 15:00 – 16:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Dokument
Název: Zpověď
Autor: Magdaléna Trusinová
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Tomáš Pernický
Délka (v minutách): 28:45
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Wave

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio