Dilema Emila

14. srpen 2023

Čtyřnásobný olympijský vítěz, osmnáctinásobný světový rekordman, muž, jemuž se říkalo „česká lokomotiva“ – Emil Zátopek. Legendárního atleta, který během olympijských her v Helsinkách v roce 1952 vyhrál běh na 5 km, 10 km, a dokonce maratón, jenž tehdy běžel poprvé v životě, zná každý. Jaké byly jeho sportovní začátky, osobní život či konec kariéry? Hra byla uvedena ke 100. výročí narození manželů Zátopkových.

„Život si běhá, kudy chce. Kdyby běhal jen po vyznačené trase, byla by to děsná nuda,“ shrnuje svůj osud Emil Zátopek ve hře Tomáše Dianišky Dilema Emila, když vyčerpaný sedí v maringotce a ohlíží se za svým pestrým životem. Vzpomíná na práci v gumárně, nechuť k běhání, seznámení se závodníkem Janem Haluzou, druhou světovou válku, svatbu s oštěpařkou Danou Ingrovou, která se stejně jako Zátopek narodila 19. září 1922, běžecké úspěchy jak na domácí půdě, tak především v zahraničí, spolupráci s režimem… 

Scénář a režie: Tomáš Dianiška
Zvuk, zvukový design a hudba: Tomáš Pernický
Osoby a obsazení: Emil (Robert Mikluš), Dana (Tereza Dočkalová), Zdenka (Veronika Lazorčáková), Funkcionář (Václav Neužil), Generál (Hanuš Bor), Dělník + Hlas v amplionu (Jakub Albrecht), Gottwald (Miroslav Hanuš), Haluza (Filip Kaňkovský), Mistr (Pavel Zedníček), Jungwirth (Adam Vacula), Doktorka (Ivana Wojtylová), Vědkyně (Kateřina Císařová), Nový (Luboš Veselý), Soudkyně + Oddávající (Dita Kaplanová), Letuška + Reportérka (Barbora Váchová), Malý chlapec (Jakub Král), STBák (Denny Ratajský), STBák + Muž z publika (Jan Hušek), Fotbalista + Voják + Reportér (Daniel Krečmar), Fotbalista + Reportér (Vojtěch Hrabák), Spolubydlící (Jaroslav Blažek), Kamarád + Fotograf (Vendelín Urban), Rozhlasový reportér + Sportovec v letadle (Jiří Panzner), Fotograf (Šimon Krupa) a Slovenský reportér (Tomáš Dianiška)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Premiéra: 20. 9. 2022
Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

„Ústřední linku tvoří žaloba na komunistického poslance Viléma Nového, kterou Zátopek spolu s dalšími osobnostmi podal kvůli křivému nařčení v souvislosti s upálením Jana Palacha. Ten o nich prohlásil, že Palacha k činu naváděli. Přesto se nejedná o soudní drama. Snažil jsem se vytvořit svižnou komedii, obsahující všechny důležité momenty Zátopkova života,“ říká autor a režisér rozhlasové hry Tomáš Dianiška. „Vyprávění ve více časových rovinách je osvědčený hollywoodský způsob často používaný v biografických filmech. Zátopek žije opuštěn, vzpomíná na časy své největší slávy a zároveň se rozhoduje, jak se zachová u soudu,“ popisuje Dianiška, který do hlavní role obsadil Roberta Mikluše. Jeho manželku Danu ztvárnila Tereza Dočkalová, mistra v obuvnické dílně Pavel Zedníček, komunistického funkcionáře Václav Neužil, prezidenta Gottwalda Miroslav Hanuš.

Dianiška díky rychlým střihům, v nichž se střídá nadsázka a vážnost, kýč a sentiment, citlivost a ostrost, vytvořil zábavnou rozhlasovou hru, jež posluchače zaujme i po zvukové stránce. Veškeré scény, v nichž Zátopek sportuje, se natáčely v exteriérech, přímo na hřišti: díky tomu zní dechy, kroky a běh velmi přirozeně. Zvukový design doplňují také některá autentická hlášení sportovních komentátorů či zpravodajců.

Více o díle najdete ZDE.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 18. října 2023 | 09:30 – 10:30
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio