Máma

14. srpen 2023

Když byly Olje čtyři roky, zemřela jí máma. Během posledního půlroku života stihla napsat dceři dvacet čtyři dopisů, tak aby Olja měla ke každým narozeninám jeden, až do svých osmadvaceti let. Tolik bylo mámě, když odešla ze světa, a přesně tolik je dnes Olje. Zbývá otevřít ten poslední dopis…

Taková je výchozí situace monodramatu Máma Asji Vološiny (1985), která patří k nejvýraznějším ruským dramatikům současnosti. Tato hra, stejně jako jiné autorčiny texty, působí naprosto autenticky a uvěřitelně, Vološina bravurně pracuje s jazykem, její hrdinka je ve své zpovědi zcela otevřená, svěřuje se se svými peripetiemi, nevydařenými láskami, nenaplněnými touhami i depresemi. Zároveň dokáže líčit i ty nejtemnější zážitky, trapnosti a beznaděje s takovým nadhledem, humorem a ironií, že smích a mrazení v zádech jdou ruku v ruce.

Dramaturgie a úprava: Marina Feltlová
Účinkuje: Tereza Dočkalová
Překlad: Marcela Magdová
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 5. 4. 2022

Hned po přepadení Ukrajiny ruskými vojenskými silami Asja Vološina opustila svou vlast a usadila se v Izraeli. „Milovala jsem svou zemi do 24. února 2022 a snažila jsem se sebe i ji omlouvat. Ale dnešní Rusko je zemí vrahů. Žádné odstíny už nejsou,“ napsala na svém facebookovém profilu. Přestože čelí různým nenávistným zprávám a výhrůžkám, i nadále se angažuje v potírání ruské lživé propagandy a vystupuje na podporu Ukrajiny.

Více o díle najdete ZDE.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 18. října 2023 | 11:00 – 12:00
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace.

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio