Obstojí rozhlasová dramata v multimediálním světě? Zaposlouchejte se do kategorie Drama

8. říjen 2020

V kategorii Drama vybrala odborná porota z přihlášených děl pět českých dramat, která postoupila mezi finalisty. Zaposlouchejte se do dramatického eposu, hororové povídky nebo pohádky a sledujte online debatu na téma Rozhlasové drama a literatura v multimediálním světě.

Pohádkový svět, dojemný příběh a prostor pro imaginaci nabízí Putování za švestkovou vůní. Odpověď, co vedlo k celosvětové ekonomické krizi v roce 2008, nabídne dramatický epos italského spisovatele a dramatika Stefana Massiniho. Výsledkem jeho tříleté práce byla monumentální divadelní trilogie Dynastie – Lehman Brothers, která se stala světovou senzací.

Hypotetický osud tří dětí budeme sledovat ve hře Nezrození, jež nám představí situaci Hany a Gregora, manželů toužících po potomkovi, kteří jsou přenašeči cystické fibrózy. Velice blízko tajemstvím politické kuchyně se dostanete v Poslední husičce. Hra autora tvořícího pod pseudonymem SdCh, je nemilosrdným zrcadlem společenské lhostejnosti a manipulovatelnosti. Zvukově barvitá nahrávka působící děsivým dojmem, bude čekat na všechny, kteří si poslechnou To strašný kouzlo podzimu. Hororová povídka od spisovatele Miloše Urbana navíc vychází ze skutečné události.

Soutěžní díla z Prix Bohemia Radio 2020 si můžete do 18. října poslechnout na webu festivalu. Stačí si vybrat kategorii. Poslouchejte na prixbohemia.rozhlas.cz/soutezni-dila.

Jsou rozhlasové hry svět sám pro sebe? Sledujte online debatu

Jakou roli hrají rozhlasové hry a četba v dnešní multimediální době? Mohou se tyto dva světy vzájemně inspirovat a prolínat? Jaké jsou trendy a novinky v současném rozhlasovém dramatu? Existují témata, která by se teď v této oblasti řešila častěji nebo byla úplně nová, a proměňuje se nějak režijní a zvuková podoba těchto děl?

Nejenom na tyto otázky budou ve středu 14. října od 17:00 do 18:00 v online debatě na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio diskutovat tři odborníci – šéfrežisér Českého rozhlasu, jehož realizace jsou oceňovány na mezinárodních festivalech, Aleš Vrzák, vedoucí Tvůrčí skupiny Drama a literatura Českého rozhlasu Martin Velíšek a dramaturgyně a překladatelka Marina Feltlová. Debatu bude moderovat slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu Zuzana Vojtíšková.

Sledujte debatu ke kategorii Drama. Už ve středu 14. října na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio

Odborná porota kategorie Drama

O tom, která dramata si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodne odborná porota během neveřejného hodnocení. Zasedne v ní rozhlasový tvůrce irské stanice Bernard Clarke, dramaturgyně, překladatelka a autorka adaptací spolupracující s Chorvatským veřejnoprávním rozhlasem a televizí HRT Tajana Gašparović Mančalová, rozhlasová a divadelní režisérka Martina Schlegelová, hudební skladatel Matouš Hejl a režisér Činohry Národního divadla Jan Frič.

Národní kategorie Drama je určena původnímu rozhlasovému dramatu, adaptaci či dramatizaci s maximální stopáží do 60 minut, vytvořeným v České republice a odvysílaným českým vysílatelem v období od 1. ledna do 31. prosince 2019. Do této sekce bylo přihlášeno celkem 23 děl, ze kterých odborná porota vybrala 5 finalistů.