Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

6. říjen 2023

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned čtyři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků z různých sfér i profesí.

Barbora Hovorková

Mezi těmi, kteří zasednou v porotě kategorie Dokument, bude i rodačka z Chebu, Barbora Hovorková. Po získání magisterského titulu na katedře zvukové tvorby na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze se začala podílet na tvorbě (nejen) českých filmů, televizních pořadů, animovaných filmů, dokumentů a seriálů. Ráda se věnuje jak placovému natáčení, tak i práci v postprodukci. Baví ji pestrost, kreativita a široká škála výrazových prostředků, kterými může mít zvuková tvorba možnost ovlivňovat emoce diváka. V současné době pracuje ve Studiu Virtual na tvorbě českého znění zahraničních filmů, za což získala v roce 2019 cenu Františka Filipovského za zvuk v dabingu.

Zdeněk Chaloupka

Zdeněk Chaloupka vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU. Jako režisér a kameraman spolupracoval především s neziskovými organizacemi Adra, Post Bellum a Lékaři bez hranic. Od roku 2015 jezdil pravidelně na východní Ukrajinu, kde zaznamenával důsledky války, na kterou svět zapomněl. Tam také vznikla jeho rozhlasová prvotina Cesta zapomenutou válkou, která ukazuje realitu každodenního života vesnic na frontové linii.

V roce 2019 natočil pro Český rozhlas spolu s Květou Přibylovou čtyřdílný seriál Plýtvání, který se zamýšlel nad příčinami a důsledky plýtvání nejen potravinami, ale také zdroji, časem a lidským potenciálem.

O vítězích 39. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

S Květou – nyní již Chaloupkovou – dokončuje podcastovou sérii Kdo zabil orlici Karinu. V sedmi dílech se vydávají po stopách traviče, který otrávil čtyři orly mořské zakázaným jedem karbofuranem a jejich pátrání je zavede mezi ochranáře, policisty a především do spletitých sítí osobních a společenských vztahů.

Liam O'Brien

První zahraniční osobností v porotě bude Liam O’Brien. Producent seriálu Documentary on One na irské veřejnoprávní rozhlasové stanici RTÉ, na které začal pracovat v roce 2000. Podílel se na produkci stovek rozhlasových dokumentů a podcastů.

Z dokumentárních pořadů Documentary on One na RTÉ dokázal jako producent vytvořit nejúspěšnější formát v historii RTÉ, pokud jde o ocenění, a současně ze seriálu udělal nejlepší podcast na RTÉ a trvale také jeden z nejlepších podcastů v Irsku. Získal mnoho ocenění ve všech nejvýznamnějších audio soutěžích po celém světě, několikrát také zvítězil na Prix Europa.

Čtěte také

Liam studoval i přednášel na škole Evropské vysílací unie EBU Masterschool pro mladé dokumentaristy, přednášel i v rámci vzdělávacího programu Åke Blomströma. Liam je také tvůrcem magisterského programu Creative Audio Storytelling for Podcast and Radio ve spolupráci s University of West London.

V posledních letech se věnuje více epizodním dokumentárním seriálům pro podcast a rozhlas, z nichž se řada stala předlohou pro filmovou nebo televizní adaptaci, nebo byly vybrány jako předloha pro film nebo knihu. V současné době je předsedou skupiny Evropské vysílací unie EBU Audio Storytelling Group.

Vaida Pilibaityté

Mezi zahraniční porotce v kategorii Dokument patří i Vaida Pilibaitytė. Litevská rozhlasová novinářka a producentka dokumentárních pořadů, která pracuje pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici LRT. Profesně se zaměřuje především na otázky životního prostředí, ale také na historii, kulturu a lidská práva. V roce 2004 získala Vaida za koprodukční projekt s Deutsche Welle stříbrnou medaili v kategorii Životní prostředí na festivalu v New Yorku. Její dokumentární tvorba získala řadu národních ocenění, byla uvedena v pořadu BBC Radio 4 Short Cuts, prezentována na mezinárodních konferencích Evropské vysílací unie EBU International Feature Conferences a dvakrát nominována na Prix Europa. Od roku 2021 je také dramaturgyní festivalu BANGUOJA – prvního audio festivalu v Litvě se zaměřením na lidská práva.

Filip Titlbach

Pětici porotců doplní novinář Deníku N, Filip Titlbach. Je autorem zpravodajsko-publicistického podcastu Studio N, který patří k nejposlouchanějším v zemi. Napsal knihu Byli jsme tu vždycky, která mapuje queer současnost v Česku. Získal několik rozhlasových cen a nominací na Novinářskou cenu a Křišťálovou lupu. Kniha dostala doporučení poroty Magnesie Litery v kategorii Publicistika. Otevřená společnost jej ocenila v anketě Genderman za upozorňování na sexismus a „vyvolávání potřebné diskuze“. Dříve pracoval v Českém rozhlase, MF Dnes a regionálním Deníku. Věnuje se politice, sociálním a menšinovým tématům. Narodil se v západočeském Sokolově. Studoval žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Dlouho a neúspěšně.

autor: mav
Spustit audio