Podcasty Národního divadla

23. září 2022

Podcastem ND chceme dát nahlédnout do hlavy tvůrců a přiblížit pocity interpretů na jevišti. Nabízíme poutavé vyprávění, jímž nás tvůrci vtahují do děje a vysvětlují inscenační volby, motivace a historické souvislosti děl.

Podcast ND vznikl v době první vlny pandemie, jako způsob, jak zůstat v kontaktu se svým publikem. Podcast neměl být jen dočasným řešením stávající situace, ale něčím, k čemu se mohou diváci kdykoliv vracet. Mohou si ho pustit před návštěvou divadla i po představení.

To vše v promyšlené kompozici s ukázkami a hudbou z inscenací. Jednotlivé díly se mírně liší podle látky, ze které vycházejí. Každý je unikátním otiskem inscenace a měl by fungovat jako transpozice, přenesení zážitku z divadla do poslechu.

Fragmenty z Krále Oidipa nebo Prodané nevěsty si tak můžete užít na procházce v lese, doma v kuchyni nebo cestou do práce. Pokud se naše práce povedla, měli by posluchači části scén a některé situace skrze svou představivost takřka vidět a procítit.

Podcast ND má dva průvodce, které slyšíme v každém díle – Davida Matáska a Lucii Juřičkovou. V dílech K jádru věci a ve Speciálech fungují jako průvodní hlasy, v Magazínu dostávají mnohem větší prostor coby moderátoři: zde je místo na drobné improvizace, nadsázku a humor.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 13. října 2022 | ranní blok 09:35 - 09:55
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Podcast
Název: Podcasty Národního divadla
Název instituce: Národní divadlo
Jazyk prezentace: český

Spustit audio