Přichází doba souboje audio platforem? Kategorie Multimédia otevře téma konzumace audia „jinak“

8. říjen 2020

Šest českých a zahraničních soutěžních příspěvků z multimediální sféry představí na festivalu nové způsoby poslechu audia. Projděte si finalisty nové festivalové kategorie a pusťte si online session s odborníky, která otevře zásadní multimediální témata.

Mezi šesti multimediálními finalisty je HbbTV aplikace Českého rozhlasu i aplikace Top News švédského rozhlasu, které ukazují, jak se dá audio konzumovat „jinak“. Do výběru se dostaly také nizozemský projekt Home Smart Home, který se snaží najít odpověď na otázku, jestli má tzv. chytrá domácnost vliv na naše chování a vztahy, i projekt Rozděleni svobodou zkoumající stav české společnosti.

Díky posledním dvěma soutěžním příspěvkům v kategorii můžete poznávat nová místa a poslouchat příběhy zajímavých lidí. Jaké to je odejít do cizí země, potýkat se s jazykovou bariérou i steskem po domově prozrazuje podcastová série Salad bowl of Prague: Voices. Luhačovice pak nabízejí nového zvukového průvodce, který návštěvníky a posluchače zavede na pět tematických okruhů, které jsou s tímto lázeňským městem spjaty.

Soutěžní díla z Prix Bohemia Radio 2020 si můžete do 18. října prohlédnout a poslechnout na webu festivalu. Stačí si vybrat kategorii. Poslouchejte na prixbohemia.rozhlas.cz/soutezni-dila.

Český rozhlas vs. Spotify? Pusťte si online debatu

Jak ovlivňují multimédia veřejnoprávní rozhlas a soukromá rádia? A jak v dnešní multimediální a online době svůj audio obsah ideálně dostat k posluchačům? Přichází doba souboje mezi poslechovými aplikacemi mediálních domů a Spotify? Jakou roli může hrát umělá inteligence v práci mediálních domů a dalších tvůrců audio obsahu? A co přesně v praxi už dnes umělá inteligence na tomto poli zvládne?

Sledujte debatu ke kategorii Multimédia. Už ve středu 14. října na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio

Na tato témata budou diskutovat členové odborné poroty – pedagožka a filozofka Dita Malečková, sochař a architekt herních prvků Matěj Hájek, content marketing manager v Active Group Petr Uchytil a šéfproducentka audioportálu mujRozhlas.cz Anna Vošalíková. Debatu bude moderovat Ivana Veselková, moderátorka a spoluautorka podcastu Buchty Radia Wave. Online debatu sledujte na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio ve středu 14. října od 15:00 do 16:00.

Mezinárodní kategorie Multimédia odráží současnou výzvu, kterou pro mediální domy znamená multimedializace obsahu. Je určena projektům, které inovativním způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci s dalším obsahem. Do této kategorie bylo přihlášeno celkem 10 projektů, ze kterých odborná porota vybrala šest finalistů z České republiky a zahraničí postupujících do hlavní soutěže.