Šachová hra

14. srpen 2023

Šachová hra je interaktivní podcast optimalizovaný pro nevidomé posluchače / hráče. Hlavním posláním je ukázat, jakým způsobem ovlivňuje náš život Alzheimerova choroba. Vzhledem k její nevyléčitelnosti a obrovskému dopadu nejen na nemocného, ale především na jeho okolí, vnímáme potřebu zvyšovat povědomí o této nemoci a ukázat ostatním, jaké to je s touto nemocí žít.

Samotný příběh sleduje paní Kláru (Taťjana Medvecká), která žije v domově s pečovatelskou službou a s místními ošetřovateli se věnuje nejrůznějším aktivitám – nejraději však partiím šachů. Během jedné takové hry začne Klára vzpomínat a vyprávět jednomu z ošetřovatelů (Jaroslav Plesl) příběhy ze svého života. V průběhu však zjišťujeme, že její vyprávění místy tak docela nedává smysl. Je tedy na posluchačích, aby Kláře pomohli vzpomenout si na svou minulost. V tom spočívá zmíněná interaktivita, která umožňuje hráčům na základě jednoduchých zvukových nápověd vybrat si vždy jednu z několika Klářiných vzpomínek, čímž si sami „poskládají“ celý příběh, aby pak v jeho druhé části Kláře pomáhali zodpovědět otázky z jejích vzpomínek. Jedním z důležitých motivů je paměť a celek tak vlastně testuje i paměť uživatelů. Příběh trvá necelou hodinu, nicméně vzhledem k tomu, že při jednom poslechu nelze slyšet všechny epizody, motivuje k opakovanému poslechu.

Projekt byl vytvořen s plnou přístupností pro nevidomé. Ovládání je řešeno jednoduchým swipováním po displeji mobilního telefonu a audio využívá princip binaurálního mixu zvuku pro vytvoření iluze skutečného prostoru (při poslechu na sluchátka). Pro jednoduchou přístupnost nevidomým je podcast distribuovaný zdarma přes platformy Google Play a Apple App Store. Zájemci z řad nevidomých se také účastnili příprav a procesu – tvůrci zahrnuli jejich podněty a připomínky.

Interaktivní podcast Šachová hra vznikl ve spolupráci herního studia Play By Ears a Českého rozhlasu (zastoupeného zejména kreativní producentkou Kateřinou Rathouskou) za podpory nadačního fondu Světluška. K dílu vznikl animovaný trailer. Do konce března 2023 se podcast dočkal asi 10 tisíc stažení a velice pozitivního přijetí nejen komunitou nevidomých, ale i ostatních posluchačů a hráčů.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 19. října 2023 | 10:00 - 10:20
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Všechny podcasty si můžete poslechnout ZDE.

Spustit audio