Slyšíte to? Pevností poznání doznívá zpěv dětí z koncertu Vlnohraní

12. říjen 2022

V úterý ráno jsme se s mikrofonem vydali do Pevnosti poznání, kde v devět hodin začalo Vlnohraní, které se rozeznělo v rámci festivalu Prix Bohemia Radio.

Sedím v Pevnosti poznání v Laudonově sálu a kolem mě cupitá spousta nohou dětí z olomoucké základní školy na třídě Spojenců. Všichni spěcháme na interaktivní koncert Českého rozhlasu, který má za chvilku začít.

Na úvod si ke klavíru sedá Egli Privti, k violoncellu David Pěruška a za harfu Martin Sadílek. Koncert uvádí Klára Boudalová, autorka úspěšného projektu Nebojte se klasiky. Začínáme Vltavou od Bedřicha Smetany a zpěvem smutné Kočka leze dírou. Proč smutné? Protože ji zpíváme přesně podle začátku skladby.

Pokračujeme ukázkou hry na harfu, kdy se k nám Martin dokonce otáčí jako hudebník zády, což se normálně nedělá, nakloní si harfu na sebe a ukazuje nám každý detail toho, jak se na nástroj se 47 strunami hraje.

Harfa má celkem 47 strun

Po kratší pauze si David o sebe opře violoncello, zabodne ho bodcem do země a společně s Eglim začnou hrát skladbu od Antonína Dvořáka, kterou postupně v různých částech zastavují. Děti popisují své pocity, co ze skladby cítí a co v ní slyší. Někdo mluví o pohádce s krásnou princeznou, kterou zachrání princ, někdo ze skladby cítí tanec se svou milou a David mluví o zloději v supermarketu.

Čtěte také

Následně začínáme kreslit pohádku. Hudebníci hrají melodie a děti říkají moderátorce Kláře Boudalové, co má na plátno, která má před sebou nakreslit. Vzniká z toho pohádka o princezně a králi, které potkal hodný duch a vyčaroval jim hrad, aby měli kde bydlet. Duch se promění v prince a políbí krásnou princeznu, kterou si vezme za ženu. Pohádkou se koncert pomalu blíží ke svému konci a děti spořádaně odcházejí ze sálu.

Jak vznikla myšlenka začít dělat Vlnohraní?

„Vlnohraní je projekt pro děti a my jsme už dlouho přemýšleli o tom, že by do Českého rozhlasu měly mířit děti, aby viděly studia, ale taky aby slyšely hudbu, která se v Českém rozhlase hraje. Vlnohraní nejsou jenom klasické koncerty, ale je to spíš ta legrace okolo toho,“ říká moderátorka Klára Boudalová.

Hudebníci během koncertu děti do programu zapojují. Děti například zpívají, vyrábí různé hudební nástroje jako hoboje z brček a balónků nebo flétny z bambusu. „Nástrojové obsazení těchto koncertů je velmi odlišné. Není to vždy jenom klavír, harfa a violoncello, ale bývá to i flétna, dechové nástroje, různé komorní soubory, dokonce pěvecký sbor i malý komorní orchestr,“ doplňuje Boudalová.

„Pro mě je obohacující vidět, reakci těch dětí, protože ta je vždy bezprostřední a děti bývají tím nejtěžším publikem na uspokojení,“ myslí si harfista Martin. Egli prozradil, že podle něj mají děti jiný pohled na hudbu a práce s nimi je jiná, než je zvyklý. „Je důležité, aby děti hudbu zažily nejenom z pohledu pasivního posluchače, ale aby měly možnost se do ní i aktivně zapojit,“ uzavírá Egli.

Spustit audio