Současný český audio dokument zaujme nejen příběhem, ale i nápaditou formou. Podívejte se na debatu odborníků

12. říjen 2020

I přes letošní poměrně netradiční online podobu festivalu se sešla pětice odborníků, kteří se společně v prostorách Českého rozhlasu v bezpečné vzdálenosti a s ochranou úst věnovali šesti finalistům v soutěžní kategorii Dokument.

Hosty diskuze byl předseda poroty Jan Hanák, performer a umělec Ladislav Železný, dokumentaristka Tereza Reková a Eva Lédlová, jejíž dokumentaristický debut ZAD. Portrét jednoho boje se dostal mezi šest soutěžních rozhlasových dokumentů. Diskusi vedl Ivan Studený, dokumentarista a garant kategorie Dokument.

Porotci vybírali z celkového počtu 34 audio dokumentů a podle Jana Hanáka bylo jedním ze stěžejních kritérií pro výběr šestice finalistů způsob, jakým jsou dokumenty formálně ozvláštněny.

Soutěžní díla z Prix Bohemia Radio 2020 si můžete do 18. října poslechnout na webu festivalu. Stačí si vybrat kategorii. Poslouchejte na prixbohemia.rozhlas.cz/soutezni-dila.

Právě hledání nových forem označili diskutující jako výzvu, protože podle nich v dnešním světě, kterému vládnou podcasty, mnohdy převažuje kvantita dostupných pořadů nad jejich kvalitou a zaujmout je tak čím dál složitější. „Chcete podcast o sbírání stolů? Určitě takový existuje,“ žertuje Tereza Reková a dodává, že má strach, aby to nespělo k poklesu hodnoty rozhlasového řemesla jako takového.

V soutěžní kategorii tak máme možnost najít příběhy tradičně příběhové, tak díla lyričtějšího rázu. Tím je záznam ptačího zpěvu Vábení – síť – kroužkování – let. Podle Ladislava Železného tento příběh funguje, protože má jistou kompozici a přirovnává ho k obrazu, kde se čas zastavil a neplyne od bodu A k bodu B.

Dokumentaristka Tereza Reková byla hostem online debaty na Prix Bohemia Radio

K práci se zvukem se vyjádřila i Tereza Reková, která má praxi jak v televizním prostředí, tak v tom rozhlasovém. Výpovědi respondentů jsou podle ní často autentičtější, protože na rozdíl od televizního natáčení, to rozhlasové probíhá v intimní atmosféře jen dokumentaristy a respondenta bez světel a mnohočlenného štábu. Intimita rozhlasového média je něco, co sami dokumentaristé opakovaně akcentovali jako jeho nespornou výhodu.

Na otázku, k čemu jsou audio dokumenty důležité, odpovídá Jan Hanák následovně: „To, co mě na audiu fascinuje je to, že dáváme příjemci prostor pro imaginaci.“ Další důležitou otázku, kterou by si měl tvůrce položit, je otázka potenciálu přesahu tématu, načež komentuje, že žádné téma není lepší než druhé. „Každé téma má potenciál přesahu, pokud pátráme.“

V závěru hosté debaty pozvali diváky a posluchače na stránku českého rozhlasového dokumentu AudioDokument žije.

autor: Kristýna Hubičková