Vše o kategorii Dokument. Sledujte a poslouchejte online

8. říjen 2020

Svět milovníků ptactva, cesta za vlastním já i svědectví o lidských traumatech. Šest soutěžních dokumentů, které do finále poslala odborná porota, představí rozličná témata, která vás rozhodně nudit nebudou. Poslechněte si je z pohodlí domova a v pondělí si pusťte debatu věnující se této královské disciplíně.

Osobní, niterní zpovědi – to je téma, které spojuje hned několik soutěžních příspěvků. Na cestu objevování vlastního já se pustíte v audiodokumentu Daniela Moravce Na cestě, o stigmatu, vině i odpuštění si poslechnete v díle Po večeři a ve Zpovědi uslyšíte skutečný příběh sexuálně zneužité dívky. Výpovědi hned několika účastníků demonstrace iniciované hnutím Milion chvilek pro demokracii uslyšíte v dokumentu Rozděleni svobodou: Soudní lidé národa českého.

Vábení – síť – kroužkování – let je dokumentární prvotinou hudebního skladatele Filipa Jakše o světě milovníků ptactva, která je jakýmsi atlasem hlasů ornitologů, ptáků i autorských hudebních vstupů. V dokumentu ZAD. Portrét jednoho boje se podíváme na úskalí spojená se vznikem dočasných autonomních zón.

Soutěžní díla z Prix Bohemia Radio 2020 si můžete do 18. října poslechnout na webu festivalu. Stačí si vybrat kategorii. Poslouchejte na prixbohemia.rozhlas.cz/soutezni-dila.

Dokument jako královská disciplína? Sledujte pondělní debatu odborníků

Co si můžeme představit pod označením audio dokument? Jakou funkci a roli má v současné mediální scéně? V čem je dokument specifický, nenahraditelný a jakým výzvám čelí? Zástupci odborné poroty i autoři přiblíží tuto královskou disciplínu nejen potenciálním posluchačům, ale i tvůrcům v online debatě v pondělí 12. října od 15:00 do 16:00 na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio.

Sledujte debatu ke kategorii Dokument. Už v pondělí 12. října na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio

Diskutovat budou autor zvukových instalací, performer a multimediální umělec Ladislav Železný, farář malého venkovského společenství na jižní Hané a samozřejmě úspěšný dokumentarista Jan Hanák a ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer. Debatu bude moderovat Ivan Studený, dokumentarista a garant kategorie Dokument.

Kategorie Dokument je určena rozhlasovému dokumentu s maximální stopáží do 60 minut, vytvořenému v České republice a odvysílanému českým vysílatelem v období od 1. ledna do 31. prosince 2019. Do této kategorie bylo přihlášeno celkem 34 dokumentů, ze kterých odborná porota vybrala 6 děl do hlavní soutěže.