Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých – 1. část

14. srpen 2023

První část třídílného seriálu podle románu polské spisovatelky Olgy Tokarczuk Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. V mysteriózní detektivce s ekologickým poselstvím odehrávající se na polsko-českém pomezí sledujeme několik nevysvětlitelných úmrtí lidí spojených s místním mysliveckým sdružením.

Dramatizace: Kristina Májová
Osoby a obsazení: Jana Dušejková (Jitka Smutná), Mátoha, její soused (Miroslav Hanuš), Dion, její bývalý student (Jiří Roskot), Dobrá zpráva, prodavačka v secondhandu (Klára Suchá), policejní náčelník, myslivec (Pavel Nečas), Šelest, kněz (Luboš Veselý), doktor Ali (Michael Pitthan), sestřička v ordinaci(Lucie Trmíková), předseda houbařského spolku, myslivec (Marek Daniel), Vepřek, majitel liščí farmy (Vasil Fridrich), Tomek, ministrant (Alexandr Mojžíš), Zbygněv, ministrant (Oliver Jankech), Michal, ministrant (Vojtěch Černý), hlasy ve městě (Renata Kubišová), (Pavel Tesař), hlas z televize (Klára Oltová), děti ve třídě (Ráchel Gojdová, Coco Rafajová, Vilém Tycar), straka 1 (Marie Štípková), muž na honu 1 + fotograf (Hanuš Bor) a muž na honu 2 (Lubor Šplíchal)
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Petr Vidlák
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 30. 1. 2022

Hlavní hrdinkou i vypravěčkou celého příběhu je svérázná důchodkyně Jana Dušejková, bývalá inženýrka, která se živí výukou angličtiny na základní škole. Ve volném čase se věnuje překládání básní Williama Blakea a astrologii. Jana Dušejková bydlí na samotě a čím dál to má do civilizace, tím bližší je jí příroda, která ji obklopuje. Proto je velmi citlivá na bezohlednost, se kterou se lidé k přírodě chovají. Zvlášť krutost člověka ke zvířatům považuje za jeden z jeho největších současných hříchů. Když tedy v okolí začne docházet k nevysvětlitelným úmrtím lidí spojených s místním mysliveckým sdružením, je Jana Dušejková přesvědčená, že je to msta zvířat na lidech, kteří jim tolik ublížili.

Seriál vznikl k jubileu, které Olga Tokarczuk, několikanásobná držitelka polské literární ceny Nike a nositelka Nobelovy ceny za literaturu, oslavila na konci ledna 2022.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 18. října 2023 | 16:45 – 17:40
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio