Víte, v čem je kouzlo populárních podcastů? Sven Preger vám to prozradí

12. říjen 2022

Vytvořit napětí v audio dokumentech není jen tak. Své o tom ví slavný tvůrce Sven Preger. Autor podcastů zamířil do Olomouce, aby se s účastníky debaty podělil o svoje znalosti a zkušenosti v oblasti storytellingu.

Jak připoutat posluchače k vyprávění skutečného příběhu? Čím udržet napětí od začátku do konce? Kolik epizod je pro podcast tak akorát? Co to je zvukový design a proč je pro audio tvorbu tak důležitý? Odpovědi na tyto otázky chtěli znát všichni příchozí na debatu. Mezi diváky byli tvůrci z rádia, studenti rozhlasu, ale také běžní kolemjdoucí, pro něž je poslouchání podcastů každodenní zábavou.

Sven Preger na začátku debaty představil podcasty, jež svojí kvalitou a oblíbeností patří mezi ty nepovedenější. Zmínil například podcast Serial, který významně ovlivnil svět audia a přivedl zpět na scénu téma True krime. Mezi další vybrané se řadí projekty S – Town či The other Latis. Že jste si je ještě nepustili?  Věřte, že při poslechu těchto podcastů se nudit určitě nebudete.

Jak připoutat posluchače k vyprávění skutečného příběhu?

Když se diskuse přesunula k samotné tvorbě, Sven Preger byl se svými tipy velmi konkrétní. Bod, který při diskuzi zmínil jako první, byl vcelku logický. Jak správně začít podcast? A odpověď? Začněte s něčím speciálním, s něčím, co posluchače překvapí a vyvolá v něm otázky, na které můžete odpověď pouze vy a váš podcast. Jen tak si zajistíte jeho věrnost.

Dalším významným prvkem, který autor zmínil, je pečlivá práce s fakty a dobré načasovaní. „Nemůžete si přeci vystřílet všechna důležitá data hned na začátku. Takhle by posluchač vypnul podcast po první minutě, a co pak s tím zbytkem?  Musíte fanoušky nejdřív pořádně potrápit, musí si lámat hlavu nad správnou odpovědí a tu jim jako autor prozradíte až na samém konci anebo když na ni přijde ten pravý čas,“ vysvětluje Sven Preger.

Hrajte si s komentářem, který máte natočený. Tak zněla další rada od slavného tvůrce „Pokud to má význam, nebojte se použít vaši stopu několikrát za sebou, tématu to dodá tu pravou hloubku a vašemu dílu zase originalitu,“ říká.

Sven Preger a jeho PRESSpektivy

Svými komentáři publikum také několikrát rozesmál. Například, když zdůraznil význam lidské sympatie. „Zahrajte to někdy na lidskost, posluchači vás budou mít hned raději, když řeknete, že natáčíte poprvé. Najednou jste obyčejný člověk jako oni a jste jim mnohem bližší, nejste jen tak nějaký profesionální dokumentarista, který svoji práci dělá už dvacet let.“ S lidskostí se pojí také další bod, který slavný tvůrce zmínil: „Neberte sami sebe až moc vážně. Všichni jsme jenom lidi a není od věci, když si ze sebe sama sem tam uděláme legraci.“

Jako poslední významný bod uvedl Sven Preger zvukový podkres. Podle autora utváří dobrý podcast až ta pravá hudba. Jedná se o magickou věc, která dokáže v posluchači vyvolat upřímnou emoci. Mezi jednotlivými radami pustil vždy krátkou ukázku. Posluchači tedy přesně věděli, co konkrétně má slavný tvůrce na mysli. Často se jednalo o tak povedené výběry, že i po skončení ukázky bylo v sále hrobové ticho.

Setkání se Svenem Pregerem trvalo bez mála hodinu a půl. Po celou dobu přítomní nespouštěli z autora zrak. Svým vyprávěním totiž zaujal každého, kdo do sálu přišel. V samotném závěru příjemné debaty nastal čas na otázky z publika. Diváky zajímalo například to, jak je to s komentováním hudebního podkresu v audio dokumentech. Mohou tvůrci hudbu komentovat, nebo by se tomu měli raději vyhnout? Podle Svena Pregera je popisování hudebního podkresu hodně využívané v komickém odvětví. V tomto směru tvůrci nejdříve používají mluvené slovo a poté zvuk. Pro pobavení posluchače funguje tato kombinace skvěle. Ale pokud chtějí použít zvukovou stopu v běžných podcastech, mluvené slovo doplňuje pouze to, co zvuk už říct nedokázal.

Čtěte také

Další zajímavý dotaz z publika se zaměřil na budoucnost podcastu, konkrétně na to, jaká platforma ho může nahradit. Podle Pregera s námi podcast ještě nějakou dobu vydrží. Jistý je ale vývoj této platformy. V budoucnu bychom se tak mohli těšit na podcastové herní sekce či reality show.

Na samý závěr debaty padl dotaz na Českou republiku a podcastovou tvorbu. Na co by se měl začínající tvůrce zaměřit, aby se stal jeho podcast úspěšným, zvláště v tak malé zemi jako je ta naše? Na otázku má Sven Preger jasnou radu: „To nejdůležitější je udělat průzkum trhu ještě předtím, než s projektem začnete. Musíte zjistit, zda to má cenu. Jestli je ve vaší zemi někdo, kdo má zájem o vaše téma. Důležité je také to, jak daný problém rezonuje společností. Průzkumy dělají v dnešní době všichni, velké mediální domy či nadnárodní korporace. Pokud tvoříte sám, máte velkou výhodu. Vždy můžete dát na svůj instinkt. Po mých zkušenostech s podcasty můžu potvrdit, že dát na vnitřní instinkt se mi vždy vyplatilo.“ Touto radou autor uzavřel své setkání s podcastovými nadšenci.

autor: Lucie Brožová
Spustit audio