Jaká díla budou soutěžit na Prix Bohemia Radio? Známe finalisty

21. září 2020

Dvacet devět soutěžních příspěvků bude bojovat o ceny festivalu Prix Bohemia Radio. Jaké dokumenty, dramata, reportáže a multimediální projekty vybrala odborná porota do finále? Prozkoumejte finálové pořady jednotlivých kategorií.

Osobní zpovědi v soutěžních dokumentech

Svět milovníků ptactva, cesta za vlastním já i svědectví o lidských traumatech. Šest soutěžních dokumentů, které do finále poslala odborná porota, představí rozličná témata, která vás rozhodně nudit nebudou.

Osobní, niterní zpovědi – to je téma, které spojuje hned několik soutěžních příspěvků. Na cestu objevování vlastního já se pustíme v audiodokumentu Daniela Moravce Na cestě, o stigmatu, vině i odpuštění si poslechneme v díle Po večeři a ve Zpovědi uslyšíme skutečný příběh sexuálně zneužité dívky. Rozhovory, které směřují k důvěře v hodnoty a k obavám z rozkladu jejich pevného uspořádání, nabízí dokument Rozděleni svobodou: Soudní lidé národa českého. Autoři vyzpovídali příznivce i odpůrce demonstrace iniciované hnutím Milion chvilek pro demokracii.

Zjistěte více o soutěžních dílech

Finalisty jednotlivých kategorií naleznete mezi soutěžními díly na webových stránkách. Zjistíte tam veškeré podrobnosti o dílech, která se na Prix Bohemia Radio představí.

Trochu jinému světu se věnuje dokumentární prvotina Filipa Jakše Vábení – síť – kroužkování – let, která nás zavede do světa milovníků ptáků a nabídne hlasy ornitologů, ptáků i autorských hudebních vstupů. ZAD. Portrét jednoho boje odhaluje úskalí spojená se vznikem dočasných autonomních zón. Na příkladu vývoje francouzského hnutí, které protestuje proti výstavbě letiště na území vzácných mokřadů, autorka zkoumá podmínky pro vznik takového hnutí, ale i zákonitosti, které vedly k jeho rozpadu.

Dvanáct reportáží připomene nedávné události

Osm zahraničních a čtyři české reportáže poslala odborná porota do boje o tři vítězné příčky druhé festivalové kategorie. Prostřednictvím zvukových reportáží si připomenete události ani ne rok staré. Jaké pocity vyvolal plán vystavět na mexicko-americké hranici zeď? Co zjistila redaktorka, která se vydala po stopách Milana Rastislava Štefánika? Podařilo se zlepšit situaci romské kolonie v malé vesničce nedaleko maďarské metropole?

Od pohádky po horor v kategorii Drama

Hned několik žánrů nabídne soutěžní kategorie Drama. Z přihlášených děl vybrala odborná porota pět českých dramat, které postoupily mezi finalisty. Pohádkový svět, dojemný příběh a prostor pro imaginaci nabízí Putování za švestkovou vůní. Odpověď, co vedlo k celosvětové ekonomické krizi v roce 2008, nabídne dramatický epos italského spisovatele a dramatika Stefana Massiniho. Výsledkem jeho tříleté práce byla monumentální divadelní trilogie Dynastie – Lehman Brothers, která se stala světovou senzací.

Prezentace projektů před odbornou festivalovou porotou

Hypotetický osud tří dětí budeme sledovat ve hře Nezrození, jež nám představí situaci Hany a Gregora, manželů toužících po potomkovi, kteří jsou přenašeči cystické fibrózy. Velice blízko tajemstvím politické kuchyně se dostanete v Poslední husičce. Hra autora tvořícího pod pseudonymem SdCh, je nemilosrdným zrcadlem společenské lhostejnosti a manipulovatelnosti. Zvukově barvitá nahrávka působící děsivým dojmem, bude čekat na všechny, kteří si přijdou poslechnout To strašný kouzlo podzimu. Hororová povídka od spisovatele Miloše Urbana navíc vychází ze skutečné události.

Kategorie Multimédia ukáže nové způsoby konzumace audia

Šest českých a zahraničních soutěžních příspěvků z multimediální sféry ukáže mimo jiné nové způsoby poslechu audia. Možnost konzumovat rádio „jinak“ nabízí jak HbbTV aplikace Českého rozhlasu, tak aplikace Top News švédského rozhlasu. Nizozemský projekt Home Smart Home odpoví na otázku, zda má tzv. chytrá domácnost vliv na naše chování a vztahy, projekt Rozdělení svobodou Českého rozhlasu pak na to, zda je česká společnost opravdu rozdělená.

Poznávat zajímavá místa a poslouchat příběhy zajímavých lidí nabízí poslední dva soutěžní příspěvky. Jaké to je odejít do cizí země, potýkat se s jazykovou bariérou i steskem po domově prozradí podcastová série Salad bowl of Prague: Voices. Nového zvukového průvodce nabídnou Luhačovice, které návštěvníky a posluchače zavede na pět tematických okruhů, které jsou s tímto lázeňským městem spjaty.

autor: nwe
Spustit audio